Při vší té rozmanitosti musí být jasné, že když si dáte ovocný koláč stejného receptu na horním nebo dolním konci vesnice, bude to chuťově odlišný zážitek.

Na talíře turistů se dostávají produkty, které se v lokalitě vypěstují a v čerstvosti nemůžou mít konkurenci. Domácí zabijačky pak neodmyslitelně patří k místnímu koloritu . Často se na stůl dostane i zvěřina, která tady nachází útočiště. Je to především srnčí, mufloní, daňčí a kančí maso.

S těmito znalostmi se rozhodl Libor Velan napsat kuchařku zaměřenou na tradiční slovácká jídla.

Černá zabijačková polévka.

Černá zabijačková polévka

(recept pochází z Bystřice pod Lopeníkem)

SUROVINY: 2 litry vody z kysaného zelí i se zelím, 1 litr vody, 
1,5 kg krkovice, 0,5 litru vepřové krve, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, bobkový list, nové koření, sůl.

PŘÍPRAVA:

1. Do hrnce dáme vařit 2 litry vody z kysaného zelí a společně se zelím dolijeme 1 litr vody.
2. Nakrájíme na kousky 
1,5 kg krkovičky a můžeme přidat (pokud chceme) i kosti.
3. Postupně přidáváme mrkev, petržel, celer.
4. Okořeníme vše bobkovým listem, novým kořením a solí.
5. Vaříme asi hodinu, než nám maso změkne.
6. Zeleninu z polévky vytáhneme. Můžeme ji taky vařit zvlášť a vlít pouze vývar.
7. Na závěr vmícháme do polévky kolem půl litru vepřové krve. Musí se to dělat pomalu a používat metličku, aby nedošlo ke sražení krve.
8. Polévka se vaří na Slovácku hlavně na zabijačkách. Dnes si polévku můžeme připravit po celý rok. Po domluvě v řeznictví nebo na jatkách se dá vepřová krev koupit celoročně.