Při vší té rozmanitosti musí být jasné, že když si dáte ovocný koláč stejného receptu na horním nebo dolním konci vesnice, bude to chuťově odlišný zážitek.

Na talíře turistů se dostávají produkty, které se v lokalitě vypěstují a v čerstvosti nemůžou mít konkurenci. Domácí zabijačky pak neodmyslitelně patří k místnímu koloritu . Často se na stůl dostane i zvěřina, která tady nachází útočiště. Je to především srnčí, mufloní, daňčí a kančí maso.

S těmito znalostmi se rozhodl Libor Velan napsat kuchařku zaměřenou na tradiční slovácká jídla.

Bobkovnické koblihy.

Bobkovnické koblihy

Suroviny: 250 g hl. mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 g brambor, 4 žloutky, 60 g másla, 30 g cukru, 125 ml šlehačky, 100 ml mléka, 50 g droždí, 45 lžic rumu, sůl, citronová kůra, na smažení olej nebo sádlo

Příprava:

1. Brambory uvaříme ve vodě, necháme vychladnout. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle.

2. Uděláme kvásek z trochy mouky, droždí, cukru a mléka.

3. Po vykynutí kvásku přidáme brambory, špetku soli, šlehačku, nastrouhanou citronovou kůru, rum, máslo.

4. Zaděláme vláčné těsto a necháme ho aspoň hodinu vykynout.

5. Pak lžičkou vykrajujeme stejné dílky, které v ruce zakulatíme a klademe na pracovní desku. V prostředku uděláme jamku na povidla. Necháme odležet.

6. V menším kastrůlku rozpustíme dostatečné množství oleje nebo sádla a začneme opatrně smažit do zlatova.

7. Na usmažené koblihy dáme povidla a posypeme cukrem.

(Recept pochází z Bystřice pod Lopeníkem)