Při vší té rozmanitosti musí být jasné, že když si dáte ovocný koláč stejného receptu na horním nebo dolním konci vesnice, bude to chuťově odlišný zážitek.

Na talíře turistů se dostávají produkty, které se v lokalitě vypěstují a v čerstvosti nemůžou mít konkurenci. Domácí zabijačky pak neodmyslitelně patří k místnímu koloritu . Často se na stůl dostane i zvěřina, která tady nachází útočiště. Je to především srnčí, mufloní, daňčí a kančí maso.

S těmito znalostmi se rozhodl Libor Velan napsat kuchařku zaměřenou na tradiční slovácká jídla.

close Česneková omáčka. zoom_in

Česneková omáčka (Chamula)

Suroviny: 500 g brambor, 1 hlavička českého česneku, 300 ml smetany 30%, 40 g hladké mouky, 20 g polohrubé mouky, 1 lžíce sádla, kmín, sůl

Postup:

1. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit. Hrnec doplníme vodou na 2 litry.

2. Do kastrolu dáme lžíci sádla a přidáme 40 g mouky. Uděláme zásmažku.

3. Přidáme 200 ml smetany, nožem rozdrcený česnek a krátce povaříme.

4. Vlijeme vše k bramborům a promícháme.

5. Do zbylé smetany dáme polohrubou mouku. Množství přidáváme podle toho, jak chceme mít omáčku hustou. Řádně promícháme a přidáme do hrnce.

6. Krátce povaříme a dochutíme solí.

7. Omáčka se podává s chlebem.

(Recept pochází z Nivnice)