„Já jsem chutnala pohankovou kaši. Výborné ale byly pagáče. Vlastně řadu těch jídel docela dobře znám od nás z hanáckého Slovácka" přiznala Bohumila Jilíková, pocházející z Popic na Břeclavsku.

Jídla ve Vápenicích chystala místní starostka Anna Kubáníková se svými dcerami a několika kamarádkami. „Já jsem vařila kapustnicu s uzeným masem – tu mám nejraději, potom čír, kaši z pohanky, pohančené kroupy, zemákové šišky, pjery, fazolovou polévku a šestnáct plechů tahaných štrůdlů. Největší zájem byl ale o hřibovou máčku z pravíků," uvedla Anna Kubáníková.

Ochutnávku oživila přítomnost lidových tvůrců. Návštěvníci se tak mohli seznámit s tím, jak se vlna předla na kolovratu, se tkaním na tkalcovském stavu, nebo s umem místních košíkářů. Na harmoniky zahráli Kmucháčci z Bošiačiek, zazpíval pěvecký sbor z Vápenic i Čečera ze Starého Hrozenkova.