„Nádivka, nadívanina, bublanina či huspenina se tradičně připravovala na Zelený čtvrtek v kombinaci s prvními zelenými rostlinami, které se v přírodě objevovaly," připomněla Kateřina Kamrlová z programového oddělení Slováckého muzea. Obvykle se tak do ní přidávaly mladé kopřivy, šťovík, ale také pažitka či petrželka. Během roku se připravovala často, v podstatě jako náhražka masa, které se však do ní po skončení půstu mohlo přidat. V současné době se často do nádivky doplňují také uzeniny.

Dalším tradičním pokrmem jsou jidášky. Sladké drobné pečivo z kynutého těsta mělo obvykle tvar různě stočené spirály.Tvar měl připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Pečivo se sladilo medem a bylo obvyklým dárkem pro chlapce, kteří od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty chodili po vesnicích klepat.

„Tyto pokrmy se můžete nejen naučit vařit, ale také ochutnat a získat malý receptář," láká na sobotní program do Slováckého muzea Kateřina Kamrlová.