Koštovaly se tam totiž pálenky z posledních čtyř let, které na výstavu dodali pěstitelé ovoce ze Slovácka i Zlínska.

Pět čtyřčlenných komisí degustátorů soudilo v Huštěnovicích s týdenním předstihem, kterému z pětasedmdesáti vzorků slivovic z modrého ovoce a pálenek z letních peckovic a jádrovic přiřkne nejvíce bodů a tím i titul šampiona čtvrtého ročníku koštu destilátů. Jeho pořadatelem byl obecní úřad.

„Štěpánským koštem pálenek jsme chtěli lidem dopřát, aby si po tom vánočním přejídání popravili své žaludky,“ nadneseně poznamenal místostarosta Huštěnovic Hynek Pres. Netajil se ale tím, že letošní úroda švestek byla v Huštěnovicích zhruba o polovinu slabší než v předcházejícím roce.

Letního i modrého ovoce bylo podle košíckých páleničářů Josefa Kaštánka a Františka Novotného v obcích na úpatí Chřibů málo. „Páleničářská sezona u nás začala 1. listopadu, protože s ovocem na pálení to letos nebyla žádná sláva. S překotným množstvím švestkových a duranciových kvasů jsme ani nepočítali,“ podotkl osmdesátiletý páleničář Kaštánek.

A komu přiřkla odborně zdatná degustační komise tituly šampionů? V kategorii švestkových a duranciových destilátů to bylo Pavlu Dvouletému z Nedakonic, jehož slivovice z letošních durancií dostala od porotců 1800 bodů. Nejlepší meruňkovici z letošních plodů napálil Vlastimil Smýkal z Huštěnovic a v kategorii ostatních destilátů ohodnotili degustátoři jako nejlepší třešňovici od domácího Josefa Daňka.

K ochutnávání vyhrávaly návštěvníkům skupiny Je nás moc a Amalgam.