Bramborový salát od Lucie Hubáčkové

Suroviny: 1 kg brambor, 1 sklenice Moravanky, 4 vajíčka, 1 cibule, majonéza dle chuti, sůl, vegeta, pepř
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce. Půl cibule si zpěníme na pánvi. Vajíčka uvaříme natvrdo a všechno nakrájíme na kostičky, přidáme zbytek syrové cibule a sklenici moravanky. Dochutíme solí, pepřem a vegetou. Necháme na 24 hod. odpočinout v chladničce. Poté dle chuti zamícháme s majonézou.

Bramborový salát z Valašska

Suroviny: brambory, vejce, sterilované okurky, nálev z okurek, mrkev, hrášek, sůl a pepř, majolka
Příprava: Uvařené brambory oloupeme, protlačíme přes síto, přidáme nakrájená natvrdo uvařená vajíčka, okurky na jemno nakrájené nebo nastrouhané, majolku, sůl pepř, sterilovanou mrkev a hrášek, dále přiléváme nálev z okurek dle chuti a hustoty salátu, vše řádně opatrně promícháme a necháme uležet do druhého dne. Nakonec posypeme salát najemno nakrájenou pažitkou čí petrželkou.

Bramborový salát od Ivany Stuchlíkové

Suroviny: 1 kg brambor, 300 g zeleniny dle chuti (i mražené, úžasná je WOK čínská), sklenice hříbků ve slaném nálevu, 4 vajíčka, uzené maso
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na kolečka. Zeleninu osmahneme na másle, natvrdo uvařená vajíčka nakrájíme na měsíčky, uzené maso na kostičky. Přidáme hříbky, případně na proužky osmahnutou slaninku. Dochutíme solí a pepřem, zdobíme trávou z pórku, čerstvou zeleninou, listy salátu. Kdo potřebuje v salátu „majdu“, může přidat česnekem ochucenou zakysanou smetanu.

Bramborový salát pro 4 osoby od Mileny Marešové

Suroviny: 1 kg brambor, 3 větší cibule, 1–2 polévkové lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře celého, 2 bobkové listy, 5 cl octa, 2 dcl vody, sůl
Příprava: Oloupeme cibuli, na drobno nakrájíme. V kastrůlku uvedeme do varu vodu, ocet, všechno koření a asi 5 minut vaříme. Poté tímto nálevem spaříme nakrájenou cibuli.
Mezitím dáme vařit brambory, ještě teplé je oloupáme a nakrájíme na drobné kostičky. Osolíme, přidáme olivový olej a scezenou spařenou cibuli. Nálev z cibule dodáváme podle chuti a množství brambor tak, aby salát byl vláčný a tzv. mokrý. Necháme uležet do druhého dne a chráníme před rodinou.

Babiččin bramborový salát od Pavly Pospíšilové

Suroviny: 10 brambor, 2 středně velké mrkve, 3 vajíčka, 3 větší zavařené okurky + 2 dcl láku, 1 velká cibule, pepř, sůl, olej
Příprava: Brambory a mrkev uvaříme společně, brambory protlačíme do mísy a nastrouháme mrkev a okurky.
Přidáme vařená vejce (nastrouháme nebo protlačíme). Cibuli nakrájíme na drobno, půl jí svaříme v láku z okurek, kde přidáme sůl a pepř. Půl osmažíme na oleji. Vše promícháme.

Bramborový salát od Petry Kučerové

Suroviny: 1 kg brambor, velká cibule bílá a cibule červená, sterilované okurky, celer, mrkev, petržel, sterilovaný hrášek, olivový olej, francouzská hořčice, ocet, vajíčko, sůl, pepř
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé oloupáme. Kořenovou zeleninu uvaříme a nakrájíme na malé kousky. Brambory nakrájíme na malé kostičky, přidáme natvrdo uvařené a nakrájené vajíčko, nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hrášek i s trochou nálevu. Pro dochucení osolit, opepřit, přidat asi půl lžíce olivového oleje, lžíci francouzské hořčice, ocet. Kdo má rád ostřejší chuť, může přidat kapku worčestru nebo magi. Zamíchat, nechat den uležet.
Pro představu: jednu polovinu salátu tvoří brambory, druhou polovinu zelenina, cibule a přísady. Proto nešetřit.