Nejvlivnější podnikatel Slovácka jasně říká: „Od podzimu naše objekty pronajímáme.“
Ceny za pronájmy vyhlášených podniků se podle informací Slováckého deníku pohybují i v řádech statisíců korun. Opustit obor se však chystají i další podnikatelé. Do konce roku bude jen v centru Uherského Hradiště k mání minimálně šest podniků. Nového šéfa už má Hotel SYNOT ve Starém Městě, hradišťský Hotel s restaurací U Hejtmana Šarovce a tamní Pasáž Menton s Restaurantem Le Nautic, Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích, tamní penziony Gaudeamus a Za Tratí a valašská chalupa Za Potokem. Nejpozději do konce roku získají nového provozovatele i sportbary v Kunovicích a Starém Městě.
„Taková změna nemůže být způsobena jen současnou ekonomickou situací v Evropě, ale spíše naznačuje obměnu strategie společnosti,“ myslí si makroekonom Pavel Konečný s tím, že u finančně dobře zajištěných společností je běžné v nejisté době zacílit pouze na nejeefektivnější část svého podnikání. „Gastronomie, stejně jako turismus či zážitkové odvětví, je závislá na náladě ve společnosti,“ uvedl Konečný.
Opuštění gastronomického oboru potvrzuje, že letošní rok pro Synot znamená završení dlouhodobých změn. „Důvodem tohoto kroku je reorganizace holdingu SYNOT. V budoucnu se budeme věnovat především hlavní oblasti našeho podnikání tedy loteriím, oblasti IT technologií a správě a údržbě nemovitostí,“ uvedla mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.
Ceny za pronájmy zajímavých podniků však v Uherském Hradišti šplhají až do astronomických výšin. Podle informací Slováckého deníku se pohybují od tří desítek tisíc za malou kavárnu s několika stoly v Pasáži Slunce přes několikanásobně vyšší cifry za objekt hotelu a restaurace U Hejtmana Šarovce až po statisíce za luxusní areál hotelového typu. O konkrétních sumách se však jednotliví provozovatelé odmítli bavit.
„K tomu se vyjadřovat nebudu,“ odpověděla na dotaz Slováckého deníku Marcela Bakalíková, která má v pronájmu uherskohradišťskou Pasáž Menton s Restaurantem Le Nautic. Vysoké ceny odrazují i profesionály, kteří by se rádi do podnikání v oboru vrhli. „Ceny v Hradišti jsou pro mne moc vysoké. V Brodě budu mít stejný podnik za polovinu, na vesnicích za třetinu,“ vypočítal zkušený barman Adam Coufalík z Uherského Hradiště.
Vhodné prostory k otevření nového baru v Uherském Hradišti hledá už dva roky i Miroslav Svoboda. Má poměrně jasnou představu. „Před krizí bych za plochu o sedmdesáti metrech čtverečních byl ochoten zaplatit tak dvacet tisíc korun, dnes už by ta částka byla nižší,“ upozornil Svoboda.
Martin Nevyjel, Blanka Malušová