Placatice s trochu tajemným nápojem se pečlivě skrývala v náprsní kapse ředitele uherskohradišťského Klubu kultury Antonína Macha.

„Svatý Antonín vzniká podle tajné receptury. Vyrábím si jej doma. Základem je pálenka a v ní macerované bylinky a koření. Které byliny to jsou a jaký je jejich poměr, to neprozradím. Můžu však říct, že nápoj se maceruje po jedenatřicet dnů, tedy symbolicky tak dlouho, jak trvá nejdelší měsíc v roce,“ usmívá se Mach s tím, že nápoj z recese pokřtil svým vlastím jménem.

Svatého Antonína připravuje jeho jmenovec Antonín Mach už desátým rokem. Připíjí s ním však pouze při zvláštních příležitostech. „Vytahuji jej jenom pro opravdu nejbližší kamarády a pro ty nejvzácnější příležitosti. Proto jsem jej vzal také na Velkou Javořinu,“ vysvětluje Mach, který z várky Svatého Antonína pro rok 2011 má poslední zbytky. „Připravil jsem totiž jen pět litrů a po těch jako když se zapráší,“ uzavírá.