Do Reduty se sjela více než třicítka nositelů ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Všichni přivezli ukázky své práce od dřevěných výrobků přes keramiku nebo krojové součásti až po lidové pochutiny.
Nositelka tradice lidových řemesel Hana Buchtelová z Malé Vrbky nemohla po vysoké škole najít práci. Doma ale byl po předcích tkalcovský stav, a tak za něj zasedla a už jej neopustila.
„Mám tady dnes výběr všech mých výrobků. Klasické dečky, prostírání a ubrusy, nebo koštovačky na krk. Přivezla jsem ale například i méně tradiční kravaty,“ popisovala bohatě obložený stůl Hana Buchtelová.
Františka Snopková z Uherského Hradiště získala za své panenky z kukuřičného šustí Cenu Vladimíra Boučka. Ani ona nemohla na přehlídce Slovácko v tradici chybět. „Přinesla jsem své figurky, ale každý rok se snažím vymyslet něco nového. Letos třeba malý betlém nebo hudebníky na dřevěném oválku,“ uvedla Františka Snopková.
Řemeslné dílničky i folklorní pásma
Jak se tvoří tradiční lidové výrobky si mohli děti i dospělí vyzkoušet na vlastní kůži v jedenácti řemeslných dílničkách.
„Nejvíc se mi líbí tady ty vajíčka. Namalovala jsem na něj kytičky. Těším se na Velikonoce i na Vánoce,“ řekla malá Johanka Rosňáková z Uherského Hradiště, když si na jednom ze stanovišť právě zdobila kraslici.
Součástí přehlídky byla také folklorní pásma, ve kterých se prezentovaly regiony Buchlov, Bílé Karpaty, Dolní Poolšaví, Staroměstsko, Ostrožsko, Východní Slovácko a města Uherské Hradiště, Uherský Brod a Napajedla. Odborný výklad ke krojům zajistila etnografka Slováckého muzea Romana Habartová.
Pořadatelem II. Přehlídky Slovácko v tradici je Region Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu. Jak uvedla hlavní organizátorka projektu Renáta Polišenská, první ročník byl zkušební, letos už se jelo naostro.
„Na začátku nápadu byla především podpora řemeslných výrobců. Aby u nás tradice nezanikla, ale naopak se dále šířila,“ uvedla organizátorka. Budoucnost přehlídky vidí pozitivně.
„Budeme to muset ale dobře promyslet, protože je nás čím dál víc. Vloni bylo devatenáct výrobců a letos je jich už dvaatřicet. Pokud se ten počet ještě zvýší, budeme muset hledat možná i jiné prostory. Je totiž velký zájem nejen ze strany výrobců, ale i návštěvníků, což nás velmi těší. Ukazuje se tak, že myšlenka spojení řemeslných dílen, kuchyně a vína je výborná kombinace,“ uzavřela Renáta Polišenská.
PETRA KUČEROVÁ