Nejdřív si španělské víno oblíbila sama, pak ho začala vozit přátelům, brzy se vrhla do vinařského byznysu a dnes s firmou La Botella sbírá jedno ocenění za druhým. Tím aktuálně posledním je úspěch v grand testu tzv. velkých vín z oblasti Ribera del Duero renomovaného časopisu Wine & Degustation. „Zabodovalo sedm našich vín ze sedmi přihlášených," zmínila Petra Zemčíková, která stojí za firmou La Botella.

Gratuluji k poslednímu úspěchu. Která vína ve zmiňovaném testu dopadla nejlépe?

Děkuji. Všichni z La Botelly si vážíme vítězství v grand testu reserv z oblasti Ribera del Duero. Právě odtud totiž pocházejí nejslavnější španělská vína. Jako nejlepší byl v testu označen Infiel Reserva Especial 2005, druhé skončilo Bracamonte Reserva 2004 a třetici doplňuje stálice Fiel Reserva Especial 2004. Další postupně plynou až do sedmého místa.

To je úspěch. Ale není ani první, a zřejmě nebude ani poslední. Jakto, že se vám tak daří?

Chci věřit, že je to jednoznačný důkaz toho, že se v těch velkých vínech ze Španělska a Itálie opravdu vyznáme. Nemám ráda průměrné věci, a když se něčemu věnuji, tak naplno. Na našem e-shopu cílíme pouze na prémiová vína. Nezaměřujeme se na kvantitu, nýbrž na kvalitu. V našem portfoliu najdete vyhlášené italské Barolo či Brunello di Montalcino, španělské reservy z Rioji a Ribery del Duero, ale také skvělá bílá suchá vína z vyhlášené oblasti Rueda či famózní Cavu z oblasti Penedés.

Kde si takové víno mohu koupit, když tedy pro něj zrovna nechci letět do Španělska. Běžně v obchodech asi nebudou…

To opravdu ne. My máme na všechna prodávaná vína exkluzivitu, takže na ně v obchodech opravdu nenarazíte. Nejjednodušší cesta je přes náš e-shop, který najdete na www.labotella.cz a vstup do našeho VIP klubu Amores vinos. Díky tomu, že si naše vína podmanila i špičku českých sommeliérů, můžete se s nimi setkat také v desítkách vyhlášených restaurací, kam je dodáváme.

Jednou z nich je i La Degustation Boheme Bourgeoise, která se pyšní michelinskou hvězdou a řada dalších, kde vína vybírají velmi vytříbeně. U nás je to restaurace hotelu Koníček, restaurace hotelu Slunce, U Hejtmana Šarovce a v Le Nautic. Pořád platí, že víno dělám pro radost a velmi mě těší, když může doprovodit také zajímavé kulturní akce i v Uherském Hradišti. Zálibu v nich pak nalézá už i řada Hradišťáků.

Kolik láhví vína La Botellou ročně projde?

Aktuálně prodáme kolem padesáti tisíc láhví vína ročně. Momentálně jsme druhý největší obchodní partner španělské vinařské firmy Yllera. Tohoto vína se úplně nejvíc vypije v Německu.

Yllera je sice mezi vinaři dobře známá značka, ale málokdo u nás ví o tomto vinařství více.

Yllera je ve Španělsku i mimo něj velký pojem. Samotný pan Yllera, zakladatel krásného rodinného vinařství s výrobou 2,5 milionu láhví ročně, je úžasná osobnost. Pojí jej dokonce velmi úzké vazby se španělským králem, který si na královský stůl vybral právě vlajkovou loď Yllery, famózní Crianzu.

Co je to za víno? Můžete jej popsat?

To jde opravdu jen velmi těžko. Musí se prostě ochutnat. Ale dobrá, zkusím to. Yllera Crianza je nádherné, harmonické víno, které dostalo snad každého. Charakterizuje jej temně třešňová barva, cítíte z něj aroma přezrálých černých třešní a švestek s nádechem vanilky. Neopakovatelná je elegantní ovocná chuť s tóny tmavého ovoce, vanilky, koření, kakaa a máty.

Má i jiný proces zrání?

Ano. Klasické, jemně buketně i chuťově typické víno Yllera je doplněno jemným zráním v dubových sudech. V amerických a francouzských dubových sudech leží minimálně dvanáct měsíců, další rok pak zraje v láhvi.

V nabídce máte velké množství vín. Dokážete říci, které je vaše nejoblíbenější?

To opravdu ne. Každé víno totiž chutná podle toho, s kým jej pijete a při jaké příležitosti jej pijete. V tom je krása rozmanitosti vín.

Tak jinak. Které víno pijete doma?

U nás doma se držíme rčení Marcose Yllery, že jídlo bez vína je snídaně. K běžné večeři popíjíme Ylleru Crianzu, nebo Bracamonte Crianzu z oblasti Ribera del Duero. Ale třeba večírek s kamarádkami nikdy nezkazí dokonalá španělská Cava, šumivé víno vyráběné metodou champagne. Ta u nás bohužel není moc známá. K romantickým okamžikům neodmyslitelně patří FIEL Reserva Especial, kterého v ročníku 2004 zbývá už jen osmdesát láhví. Na večírek s kamarády se mi osvědčila vína Bracamonte Reserva, Briego Tiempo Crianza nebo Coelus Reserva ze známé oblasti Rioja.

Ocení našinec i taková exkluzivní vína, o kterých mluvíte? Přeci jen nejsme národ vyhlášených gurmánů jako třeba Francouzi.

Ještě to potrvá, než si vypěstujeme vinnou kulturu. To stejné lze říci o stravování či trávení volného času. Ale musím objektivně přiznat, že situace se mění k lepšímu.

Často slýchám názory, že u nás umíme udělat výborné bílé víno, ale pokud chceme opravdu dobré červené, tak to chce vína z jihu Evropy. Čím to je?

Může za to hned několik faktorů, ale rozhodujícími faktory jsou tamní klima, geografie, ale také půda. Je však třeba říci, že Španělé umí výborně pracovat s tím, co daná oblast nabízí.

Jistě. Vinařská tradice je na jihu Evropy velká.

To je pravda, ale španělští vinaři v posledních dvaceti letech také obrovsky investovali do moderních technologií. Nejrozšířenější odrůdou v červených vínech je u nich tempranillo. Podle statistik se pěstuje na rozloze více než jednoho milionu hektarů a roční produkce je více než 33 milionů hektolitrů.

V nabídce La Botelly jsou však také italská vína. Které byste mi doporučila?

Pokud se budeme bavit o opravdu kvalitním víně, doporučila bych jednoznačně výjimečné sedmileté Barolo a klasické Prosecco nejlépe z oblasti Valdobiadene, ročníkové v kvalitě D.O.C.G. Tady ovšem může zaskočit cena oproti běžnému italskému vínu ze supermarketu, na které jsou našinci zvyklí. To je i celkový nepoměr mezi španělskými a italskými víny. Španělé mají příznivější cenovou politiku, kterou zachovávají i při vysoké kvalitě vína.