Konal se tam totiž druhý ročník jediné specializované mezinárodní soutěže a výstavy mešních a košer vín v ČR s názvem Cisterciácká pečeť.

Účastníci této přehlídky si dopřávali speciality z nabídky 67 soutěžních vín ze šesti zemí Evropy, Izraele, blízkovýchodní Asie a Spojených států amerických, včetně šesti desítek vín nesoutěžních. Kromě vítězného Samosu z Řecka mezi nimi nechybělo ani italské víno Gormóns, které si oblíbil papež Jan Pavel VI. i současná hlava katolické církve Benedikt XVI. Tři sedmičky šampiona ze Středomoří vypili návštěvníci za necelých šedesát minut, u ostatních vzorků nezbyla ani kapka dvě hodiny před půlnocí.

„Mám rád sice převážně sušší vína, ale tady se mi obzvlášť líbilo například chardonnay od Karmelitánů. Celkově však musím ocenit hlavně tu kvalitu soustředěnou do poměrně úzkého spektra vzorků,“ hodnotil hradišťský farář Petr Dujka, který přiznal, že se velehradského koštu zúčastnil poprvé.
Nejúspěšnější soutěžní vystavovatelkou se ziskem tří zlatých a dvou stříbrných ocenění se i letos stala majitelka brněnské prodejny Benediktus – klášterní produkty, Marie Mezuláníková. Jí dodané mešní víno Samos z Řecka získalo ocenění nejvyšší, Cisterciáckou pečeť. Zlaté medaile pak Mezuláníková obdržela také za nejlepší kolekci vín i za nejlépe hodnocené víno v kategorii červených vín, košer Cabernet Sauvignon z Izraele. „Potěšilo mě, že jsem zde byla stejně úspěšná jako vloni. Rozhodně to svědčí o slušné kvalitě mých vín,“ přiznala 44letá rodačka z Újezdu u Brna, která si nejvíc pochutná na portugalu, frankovce a cabernetu moravia.

Černým stínem na letošním velehradském koštování mešních a košer vín byla dopravní nehodou způsobená nepřítomnost hlavního organizačního tahouna a duše celé akce Josefa Vaculíka. „Bylo to náročné, ale vše jsme nakonec zvládli. Doufám, že příští rok už bude Josef Vaculík v pořádku a i s jeho přičiněním bude úroveň této ojedinělé soutěžní přehlídky vín stoupat,“ uvedl sekretář Matice velehradské a spoluorganizátor akce Petr Hudec.

Vysokou laťku kvality vzorků na Cisterciácké pečeti, která byla nastavena už při loňském ročníku, však podle něj bude možné v budoucnu překonat. „Je to o celoroční práci i obchodních kontaktech a já jsem přesvědčený, že jsme schopni předvést ještě kvalitnější vína. Třeba z Francie tady letos byly pouze dva vzorky a přitom právě Francie je kolébkou vína, takže ty možnosti budoucí nabídky jsou obrovské,“ uvedl Hudec.

Mešní víno - Všeobecné směrnice Římského misálu, obnoveného rozhodnutím II. vatikánského koncilu a uvedeného v platnost papežem Pavlem VI. v roce 1980, stanoví, že víno pro eucharistickou bohoslužbu má být z plodů révy, přirozené a čisté, bez příměsí a cizích prvků.
Košer víno -Výroba košer vína musí být od sklizně až po rozlévání pod dohledem zbožného Žida, který dodržuje Šabat a ostatní příkazy a zákazy. Nežidé nebo málo zbožný žid se nesmí dostat do přímého kontaktu s vinnou šťávou a později s vínem. Všechny případné ingredience musejí být rovněž košer.

Související článek:

OBRAZEM: Šampionem Cisterciácké pečeti je víno z Řecka