V deseti stáncích se prezentovaly svým kuchařským uměním týmy různých folklorních seskupení, Slováckého divadla nebo třeba královské družstvo z Kunovic, kde vařila guláš maminka budoucího krále. „Kuchaře jsme oslovili my a každému týmu jsme dali deset kilo masa, mohli si vybrat jaké," prozradil majitel kempu Ivo Mitáček.

Hned v prvním stánku mohli hosté okoštovat domácí guláš z Ostrožské Nové Vsi, který vydával sám starosta Pavel Botek. Šéfkuchařem ale byl Miroslav Kosík.

„Měli jsme na výběr z kančího, dančího, vepřového a hovězího masa. Všichni chtěli hovězí, takže jsme si vzali dančí, protože to je nejlepší zvěřina," vysvětlil novočeský kuchař. Stejný druh masa zvolili pro svůj soutěžní kotlík i herci Slováckého divadla.

„Dělali jsme bezlepkový guláš podle tradičního receptu s červeným vínem, vývarem, bylinky a kořenovou zeleninou. Ochucovali jsme všichni společně a jako poslední ingredienci jsme přidali dva panáky kvalitního koňaku," nechal se slyšet šéfkuchař ze Slováckého divadla David Vaculík, kterému pomáhali Zdeněk Trčálek, Tomáš Šulaj a ředitel divadla Michal Zetel.

Mezi další soutěžící patřil například tým mařatických hasičů, ženského pěveckého sboru Drmolice z Polešovic, domácího mužského sboru Krasavci nebo kapely Lončáci z Modré, kteří po vyhlášení výsledku i vystoupili v rámci kulturního programu.

Od začátku ochutnávání, které symbolicky odstartovalo odbitím poledne, hrála cimbálová muzika z Javorníka a celým odpolednem provázel lidový vypravěč Franta Uher. Košt gulášů byl soutěžní a o výherci rozhodovali návštěvníci, kteří pomocí hlasovacích lístků zvolili ty nejlepší.

Nejvíce příchozím chutnal výtvor zaměstnanců Kovovýroby Hoffmann, na druhém místě skončila obec Ostrožská Nová Ves a bronzový stupeň obsadil královský tým z Kunovic.

Už za necelý měsíc se na Slováckém dvoře uskuteční další velká akce. Areál totiž bude 14. května slavit druhé narozeniny. Provozovatelé připravili celodenní program pro děti i dospělé, ochutnávku vína a živou hudbou a řízkovými specialitami.