Pravice mluví o nebezpečném zadlužování budoucích generací, levice o potřebě zavést sektorové daně pro velké korporace a hnutí ANO tvrdí, že české finance jsou na tom pořád skvěle.

Trápí vás, že zadlužujeme budoucí generace? Hlasujte i vy v ANKETĚ na konci článku.

„Ptejte se politiků, jestli před volbami planě neslibují nízké daně a vysoké výdaje, když to nebudou moci splnit. Jako ekonom mohu říct, že na stávající velikost veřejného sektoru současné příjmy nestačí,“ uvedl v nedávném rozhovoru Deníku bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Předvolební billboard Andreje Babiše v Praze
Babiš oblepil Česko billboardy proti migrantům. Experti na to mají jasný názor

V páté premiérské debatě se Andreje Babiše, Ivana Bartoše a Petra Fialy na tento hlavolam samozřejmě zeptáme. Už nyní však lze nahlédnout do jejich volebních programů, z nichž vyčteme, že spíš než na ověřené ekonomické recepty spoléhají na jakési novodobé finanční perpetuum mobile.

To by mohlo zaručit jak stále rostoucí mandatorní výdaje (penze, dávky, přídavky), tak adekvátní příjmy bez zvyšování daní. Zajisté je možné tisknout stále víc peněz a doufat, že se věřitelé spokojí jen se splácením úroků. Pokud se ale tzv. moderní měnová teorie nestane skutkem, může přijít státní bankrot.

Dluh anketaZdroj: Deník

Zdroj: Deník

Zatímco koalice SPOLU spoléhá na seškrtání vládních výdajů a byrokracie, blok Piráti/STAN aspoň připouští zavedení ekologických daní, zvýšení těch firemních, eventuálně uvalení berní na skladové haly.

Volební model Deníku k 7. září 2021
Volební model Deníku: ANO upevňuje prvenství, vládu bez opozice by nesestavilo

Hnutí ANO se hodlá z covidových schodků proinvestovat. „Na příští rok jsme naplánovali investice v rekordní výši 218 miliard,“ uvedl premiér Babiš. Všichni počítají s osekáním daňových výjimek.

Trápí vás, že zadlužujeme budoucí generace? Hlasujte v anketě.