Minecraft se řadí mezi celosvětově nejhranější počítačové tituly. Principem hry je přežít a budovat. Dá se ale říct, že možnosti hraní jsou zde zcela neomezené. To dokazuje i početná komunita hráčů, která tvoří velkolepé stavby inspirované skutečným světem nebo různými popkulturními díly.

Do historie Minecraftu se nyní zapsal hráč s přezdívkou BlocksterCraft. Vytvořil totiž fiktivní město Springfield ze seriálu Simpsonovi. Stavba mu trvala sedm měsíců.

Automobily Tesla.
Zranitelná Tesla: Chyba v aplikaci umožnila teenagerovi ovládat cizí auta

Svým megadílem se pochlubil v příspěvku na komunikační platformě Reddit. Ve videu přelétává nad výjimečným projektem, který naprosto přesně ztvárňuje známé stavby z nejslavnějšího animovaného městečka na světě. Nechybí zde ikonické budovy jako jsou základní škola, stadion Duff, jaderná elektrárna a růžový domek na adrese Evergreen Terrace 742.

Ostatní uživatelé Redditu stavbu chválili a zasypali příspěvek laskavými komentáři. Vyvolal však mezi nimi debatu, podle čeho autor zvolil uspořádání Springfieldu. V animovaném seriálu totiž rozvržení města postrádá kontinuitu. Není jasné, jak na sebe jednotlivé čtvrtě navazují a rozložení města se mění i mezi jednotlivými epizodami.

BlocksterCraft zatím svou strategii při plánování Springfieldu neprozradil, je ale možné, že zvolil vlastní návrh poskládaný z filmu, her a seriálu Simpsonovi. Podle autora navíc projekt stále není zcela hotový.

Div světa

Virtuální stavařské schopnosti loni předvedli také hráči z projektu Build the Earth, kteří se rozhodli postavit Tádž Mahal v měřítku 1:1. Budování monumentálního pomníku z Indie, který byl zařazen mezi nových sedm divů světa, jim netrvalo ani rok.

Tím ale projekt nekončí. Jeho členové se snaží o ztvárnění i dalších památek nebo měst v životní velikosti, v repertoáru mají například Londýn nebo Singapur. Úplným cílem je vytvořit doslova celou zeměkouli. Rozhodně se jedná o nejambicióznější hráčský projekt.

Velké jablko

Milovník amerického New Yorku s přezdívkou BasVerhagen vybudoval přesnou kopii části jeho oblíbeného velkoměsta, Midtown Manhattanu. Původně měl v úmyslu postavit pouze Chrysler Building, nejznámější symbol metropole, ale poté stavěl další a další budovy. Jeho projekt nabídl velmi realistický pohled na město, které nikdy nespí.

Zdroj: Youtube

Tolkienův odkaz

Fantasy svět spisovatele J. R. R. Tolkiena také dostal svou minecraftovou podobu. Středozem se řadí mezi jednu z nejdéle fungujících stavebních komunit, která byla spuštěna již v roce 2010. Tým videoherních stavitelů dosud vytvořil několik ikonických oblastí fantasy světa Pána prstenů, mezi něž se řadí Minas Tirith, Železný pas, Morie nebo Roklinka.

Božský Olymp

Mezi velkolepá díla se rozhodně řadí i hora Olymp, kterou má na svědomí tým nazývající se Chaos Olymp. V časosběrném videu předvedl, jak si dal záležet na detailech při stavbě sloupů, struktur a vodopádu bájného sídla řeckých bohů.

Zdroj: Youtube

Necenzurovaná knihovna

Významná stavba dávající prostor svobodě slova a boji proti represivním režimům. Necenzurovaná knihovna obsahuje zprávy ze zemí, jako Saúdská Arábie, Rusko, Vietnam nebo Egypt.

Tato rozsáhlá pracovní knihovna se neustále rozrůstá a nabízí mnoho knih, dokonce i hudebních disků k přehrávání, které podávají informace o činnostech utlačovatelských režimů. Pod stavbou je podepsaný tým Blockworks.