Potvrzuje to Jaroslav Kadlček ze společnosti Agro Okluky Dolní Němčí. „Jsme opravdu závislí na počasí. Až přestane pršet a bude trochu sucho, můžeme se sklizní pokračovat. Zatím máme posečeno asi dvacet procent plochy, na níž byl ozimý ječmen a pár hektarů řepky. Ještě nám však zbývá asi šest set hektarů pšenice a zbytek řepky,“ prozradil Kadlček.

V ostatních zemědělských podnicích na Slovácku na tom nejsou jinak. Ve Starém Městě se sklizní v běžných letech, kdy nekolísá počasí, začínají okolo desátého až dvanáctého července.

„Letos jsme začali sklízet řepku osmadvacátého června a tuto sobotu jsme sklizeň dokončili. Se sečením pšenice jsme však ještě díky dešťům nemohli začít. Přitom je už zralá, čekáme jen na příznivé počasí,“ vyjádřil se jednatel společnosti Dolina Staré Město Josef Slezák.

Zemědělci pevně věří, že se počasí v nejbližších dnech umoudří a oni budou moci sklizeň obilovin dokončit. Pokud už vydatné lijáky nezačnou, bude se ve Vlčnově dokončovat sklizeň od zítřka.

„Ozimého ječmene nepěstujeme mnoho, proto jsme jej sklidili už druhého července. Řepku máme také sklizenou. Z celé plochy asi tisíc hektarů je však hotovo jen dvě stě hektarů,“ sdělil Jan Chvilíček, předseda představenstva vlčnovské zemědělské společnosti. Pokud už pršet nezačne, budou moci od zítřka tamní zemědělci sklízet pšenici a jarní ječmen, který jim ještě zbývá.