Podle novely zákona by si měli hodiny strávené s žáky mimo školu nahradit suplováním, to už jim ale oproti dřívějšku ředitelé neproplatí jako přesčasy. Hrozí tak rušení výletů a mimoškolních aktivit, protože na ně učitelé nebudou chtít v novém režimu jezdit?

Oslovené školy na Slovácku něco takového striktně vylučují, vše prý pojede podle vzdělávacího plánu na letošní rok. Novelou se však řídí, většinou po domluvě s vyučujícími.

„Učitele jsme s právním výkladem zákona seznámili a dohodli jsme se, že pokud bude z organizačních důvodů nutné suplování za nepřítomného učitele, bude suplovat ten, kdo v daném týdnu byl na exkurzi či výletě," uvedla ředitelka Základní školy Východ v Uherském Hradišti Marie Leitgebová. Dodala, že tuto skutečnost budou uplatňovat mezi učiteli rovnoměrně.

Kantoři si tak podle zákonodárců doplní pouze týdenní penzum své práce. „Vyučující ale často nemohou v případě, že nikdo z kolegů nechybí, ‚odpadlé' hodiny v daném týdnu odpracovat," upozornil ředitel Základní školy Staré Město Josef Jurnykl s tím, že pokud mají výjimečně pravidelnou nadúvazkovou hodinu, nedostanou ji za ten týden proplacenou. Posteskl si, že toto nařízení se bohužel týká i případů, kdy se vyučující účastní dalšího vzdělávání v době výuky.

Oslovení ředitelé se shodují na tom, že dohled na akci bývá často náročnější než výuka samotná. „Záleží na typu akce i složení třídy. Jiné je v to v případě návštěvy kulturního představení, jiné v případě vícedenního výletu či sportovního dne," poznamenal Josef Jurnykl.

Jeho slova doplnil ředitel Základní školy UNESCO v Uherském Hradišti. „Myslím si, že práce učitelů není ve společnosti dostatečně oceněná, málokdo má totiž představu, jak náročný je například vícedenní školní výlet a jak velikou odpovědnost učitelé při jeho organizaci nesou," řekl na konto své práce Jan Vorba. Také jeho škola výlety ani další akce letos nijak neomezila. Samotní učitelé mají k novele výhrady, ale respektují ji. „Co nám zbývá, protesty stejně nic nevyřeší. Naopak nám mohou přibýt ještě další povinnosti. Každý vám řekne, když se ti nelíbí, můžeš jít. Proto raději mlčím, není totiž kam jít," povzdechl si učitel na základní škole, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se ale obhajuje, že v podstatě k žádným změnám nedošlo. „V otázce odměňování pedagogických pracovníků nedošlo k žádné zásadní změně. Netýká se to ani případů, kdy učitelé doprovázejí děti v rámci vyučování na koncerty či výstavy," uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Dodal, že změna se týká pouze definice tak- zvaných přespočetných (nikoliv přesčasových) hodin.

„Pokud v týdnu pedagogický pracovník vykoná více hodin přímé pedagogické činnosti, než má stanoveno svým rozvrhem, náleží mu za tuto hodinu ‚navíc' příplatek ve výši dvojnásobku průměrného hodinového výdělku. Tento příplatek mu ale od 1. 9. 2012 nenáleží v případě, kdy část jemu stanoveného týdenního rozsahu nesplnil zejména z důvodu, že vykonával práce související s přímou pedagogickou činností (dozor na akcích pořádaných školou pozn. red.)," vysvětlil Marek Zeman.