Vernisáž širokou veřejnost natolik zaujala, že strůjce výstavy, Miloslava Hrdého, počet návštěvníků zjevně překvapil, potěšil a možná i zaskočil. „Udělalo mi radost, že šest žen a dokonce i jeden muž, kteří ze záliby dorty tvoří, je přinesli lidem nejen k nahlédnutí i k ochutnání," byl nadmíru potěšen šéf Folklorní agentury Buchlov.

Část dortů bylo rozkrájeno a degustováno ještě před samotnou vernisáží, které dominoval třípatrový dort buchlovické Martiny Strýčkové. Na jeho vrcholu byla žlutá růže z marcipánu, pod ní ze stejně sladké cukrářské hmoty zářil znak Buchlovic a v nejspodnějším patře dortu bylo motto výstavy: Kultura je hledání a tvoření. A byla to paní Martina, který symbolicky nožem dort nakrojila a odstartovala tak letošní výstavní sezonu v buchlovickém Muzeu Podhradí.

Jak ale vhodněji mohla začít vernisáž Já a dort, než pohádkou Josefa Čapka Jak pejsek s kočičkou dělali dort, která se nesla muzeem v podání Karla Högera. Dort jako voňavý, pohledný a chuťový prožitek, o němž hovořila Dagmar Matyášová, učitelka odborného výcviku oboru cukrář ze Střední průmyslové, hotelové a zdravotní školy Uherské Hradiště, kunovická Markéta Sukupová, vítězka celorepublikové soutěže Svatební dort roku 2015, nebo Miroslav Hrdý, ověnčilo několik hudebních vstupů žáků buchlovické pobočky Základní umělecké školy Uherské Hradiště.

„Možná že výstava, která potrvá 27. července vyvolá vzpomínky a možná přinese inspiraci pro nejbližší oslavy některého z jejích návštěvníků," usoudil Miloslav Hrdý. Pochválil spolupráci se ZŠ a MŠ Buchlovice, jejíž žáci obohatili výstavu o expozici s názvem Dortománie. „Vznikla z iniciativy žákovského parlamentu. Dortové exponáty nejsou z cukru, mouky, másla, vajec a marcipánu, ale z polystyrénu a papíru," uvedla zástupkyně ředitelky školy Alena Mikulíková. Plošné a prostorové práce žáků byly vyhodnoceny a jejich autoři budou pořadateli oceněni.

„O tom, že bude v pátek vernisáž Já a dort, jsem se dozvěděla čtyři dny před ní. Protože tvorba dortů je můj koníček, rozhodla jsem se, že jeden dort ozdobený pavím pérem do Buchlovic vytvořím a přinesu ho lidem k ochutnání," svěřila se Petra Kočířová z Břestku. Na svém kontě má jako amatérka sto vlastníma rukama vytvořených dortů.

Tečkou za vernisáží byla společná píseň všech přítomných Dyby byla Morava. Návštěvníci výstavy pak mohli před vstupem do historických prostor muzea uspokojit vyvolané chutě a zakousnout se do originálních dortů a zapít je kávou. Nejedna žena či muž se pak olizovali až za ušima.