Zásadní změny v přístupu k vinařskému sektoru tam počítají totiž jak se zákazem doslazování vín, tak i s vyklučováním dalších vinic či změnou pravidel v označování vín, což nahrává jižně položeným zemím kontinentu.

„S takovým postupem nemohu souhlasit. Je to výsledek přetlaku jihoevropské produkce vína. Nedovedu si představit, že bych měl klučit vinohrady, které jsem před několika lety sadil,“ trpce konstatoval Josef Kadlčík, hlucký spolumajitel společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Za nesprávný postup považuje likvidaci vinic v Čechách i na Moravě také Josef Menšík z Vinohradnické společnosti Polešovice. „Ať klučí vinice v lokalitách, kde mají nadprodukci vína. A co se týká doslazování vín, nejsem sice jeho příznivcem, ale myslím si, že v případě nepříznivého roku by byla pro vinaře v našem teritoriu nemožnost doslazování vážným problémem,“ upozornil Menšík.

Reforma v současné podobě je nepřijatelná také pro staroměstského senátora Josefa Vaculíka, který k má k vinohradničení blízký vztah.

Další vinice už by neměly být káceny

„Přijetí nové úpravy by postavilo naše vinaře do znevýhodněných podmínek a usnadnilo by prodej pouze levných, méně kvalitních vín z jižních zemí unie. V současné podobě nelze reformu podpořit. Musíme trvat na změnách, které by zaručovaly srovnatelné podmínky pro vinaře v jižních i severních státech unie,“ prohlásil senátor. Nová úprava by měla platit od 1. srpna 2008. Do té doby však musí projít schvalovacím procesem v Evropském parlamentu a Radě Evropy. „Je i na našich poslancích v Evropském parlamentu a ministru zemědělství, aby pro naše požadavky našli dostatečnou podporu u svých kolegů. Nemůžeme připustit další redukci našeho zemědělského produkčního potenciálu, jako se tomu stalo například přijetím reformy cukerního pořádku, kvůli níž jsme přišli o čtvrtinu národní kvóty výroby cukru a další omezení nám ještě hrozí. Navrhnu podpořit naše národní stanovisko i usnesením Senátu,“ prohlásil Vaculík.

Na straně tuzemských vinařů je také ministr zemědělství Petr Gandalovič, který jakákoliv jednotící technologická pravidla odmítá. „U nás je při horších klimatických podmínkách povoleno doslazovat víno řepným cukrem, což by EU chtěla zakázat. To by ale znamenalo pro nás konkurenční nevýhodu. Domnívám se také, že by neměly být další vinice v naší republice vykáceny. Unie by naopak měla spíše trvat na prověření všech takzvaných černých, neevidovaných vinic i v okolních státech,“ vyjádřil se Gandalovič před nedávnem v rozhovoru pro Slovácký deník.

Související článek:

Zlomí reforma EU krk moravskému vinařství?

 

ZDE>SI TAKÉ PŘEČTETE DALŠÍ AKTUÁLNÍ ZPRÁVY ZE SLOVÁCKA