Potvrdil to vedoucí odboru speciálního poradenství trhu práce z Úřadu práce Uherské Hradiště František Dostálek.

Lidé pomáhají s úklidem v obcích

„Určitý vliv na tento stav má také pokles nezaměstnanosti. Přesto obce na Slovácku o tyto lidi zájem mají. Nejvíce je využívají v Bojkovicích, v Březové nebo v Uherském Brodě,“ prozradil Dostálek. Nezaměstnaní tak v obcích pomáhají s údržbou veřejných prostranství, zeleně a budov.
Na veřejně prospěšné práce je možné umístit lidi, kteří dlouhodobě nemohou sehnat uplatnění. Většinou z důvodu pouze základního vzdělání nebo vyučení, nebo také ze zdravotních důvodů.

„Celý proces funguje tak, že obce žádají o dotace na lidi při zřizování veřejně prospěšných prací a uspořádají výběrové řízení. Dostávají pak od pracovního úřadu finanční prostředky na mzdy pracovníků,“ vysvětlil Jiří Kohout z brodského úřadu práce. Zároveň potvrdil, že na Uherskobrodsku vytváří největší příležitost pro nezaměstnané obce Březová, Bojkovice a Dolní Němčí.

Fungují už 16 let

„Na veřejně prospěšné práce bereme lidi už více než šestnáct let. Největší uplatnění najdou lidé samozřejmě v létě, ale úklid, údržba a stavební práce se provádí i v jiných ročních obdobích,“ dodal Dostálek s tím, že pokud by lidé, kteří jsou navrženi na tyto práce nabídku nepřijali, mohli by být z evidence také vyřazeni.

Města jako Uherské Hradiště nebo Staré Město veřejně prospěšné práce nikdy nepotřebovala využít. „Fungují u nás technické služby, které se starají o veškerou údržbu města,“ uvedla mluvčí hradišťské radnice Petra Vaďurová Zemčíková.