Při vší té rozmanitosti musí být jasné, že když si dáte ovocný koláč stejného receptu na horním nebo dolním konci vesnice, bude to chuťově odlišný zážitek.

Na talíře turistů se dostávají produkty, které se v lokalitě vypěstují a v čerstvosti nemůžou mít konkurenci. Domácí zabijačky pak neodmyslitelně patří k místnímu koloritu . Často se na stůl dostane i zvěřina, která tady nachází útočiště. Je to především srnčí, mufloní, daňčí a kančí maso.

S těmito znalostmi se rozhodl Libor Velan napsat kuchařku zaměřenou na tradiční slovácká jídla.

Trnková (povidlová) omáčka.

Trnková (povidlová) omáčka

Suroviny: 0,5 litru vody, 5 lžic švestkových povidel, 2 lžíce strouhaného perníku, 3 hřebíčky, smetana, kousek skořice, uzené maso, knedlík

Postup:

1. Do kastrolku dáme vařit vodu. Přidáme povidla, perník, hřebíček a přivedeme k varu.

2. Na závěr vmícháme smetanu pro zjemnění chuti a podle potřeby můžeme dosladit cukrem.

3. Trnková omáčka se podává s uzeným masem a knedlíkem.

4. V minulosti byla velmi oblíbená, ale od poloviny dvacátého století začínali lidé upřednostňovat omáčky slané. Foto: Libor Velan

(Recept z Bílých Karpat)