Při vší té rozmanitosti musí být jasné, že když si dáte ovocný koláč stejného receptu na horním nebo dolním konci vesnice, bude to chuťově odlišný zážitek.

Na talíře turistů se dostávají produkty, které se v lokalitě vypěstují a v čerstvosti nemůžou mít konkurenci. Domácí zabijačky pak neodmyslitelně patří k místnímu koloritu . Často se na stůl dostane i zvěřina, která tady nachází útočiště. Je to především srnčí, mufloní, daňčí a kančí maso.

S těmito znalostmi se rozhodl Libor Velan napsat kuchařku zaměřenou na tradiční slovácká jídla.

Kočoňa. Ilustrační foto.

Kočona

(recept pochází z Bystřice pod Lopeníkem)

SUROVINY:  1 vepřové koleno, 1/2 vepřové hlavy, 2 vepřové nožky, sůl, pepř, majoránka, česnek.

PŘÍPRAVA: 

1. Očištěnou a opranou hlavu, koleno a nožičky zalijeme vodou.

2. Dáme vařit společně s pepřem, solí, majoránkou a česnekem.

3. Až je maso měkké, obereme ho z kostí a nakrájíme na menší kousky.

4. Vývar vlijeme do hrnce a přecedíme. Přidáme maso.

5. Směs nalijeme do zabijačkových střev a necháme do druhého dne ztuhnout.