VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Povidla uvařili po devítihodinovém maratonu

Dolní Němčí - Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek. O uchování této tradice se už po deváté v areálu tamního starobylého mlýna postarala děvčata a kluci z národopisného souboru Dolněmčan.

13.9.2008
SDÍLEJ:

Pozorně na vše dohlížela Marie Ježková Foto: Pavel Bohun

Zatímco se z komory stavení vábně linula vůně houstnoucích povidel a od lizačky „ušmůrané“ děti poskakovaly kolem bublajícího kotlíku, na nádvoří usedlosti bylo také živo.

O zábavu se tam starala cimbálová muzika Babica z Hluku, ženský pěvecký sbor Plkotnice ze Suché Loze, lidový vypravěč Josef Pavlíček z Kunovic a – jak jinak – také hostitelský Dolněmčan.

Atmosféru folkloristického koloritu doplňoval jarmark řemeslných výrobků, kde nebyla nouze například o produkty z kovářovy dílny, medovinu či sladké perníky.

Přestože přípravy na tuto akci začaly už s jednodenním předstihem, pro pořadatelskou omladinu šlo o jedno ze čtyř každoročních příjemných setkání. Na mlýně se scházejí na hody, při trnkovaření a v rámci poštěpánského posezení. Od příštího roku tam navíc plánují také červnové pečení chlebů.

„Zazpíváme si, zatancujeme a přitom vždycky odpijeme něco z vánočních vykoledovaných zásob, které máme uložené ve velké almaře vedle pece,“ usmívá se šéf Dolněmčanu Martin Matuš, jehož povinnosti v případě výroby povidel začínají sháňkou švestek. Ty ale podle místních patří především do beček, a proto Matušovi nezbylo než sedmdesátikilové množství přivézt z velkoobchodu v Uherském Brodě.

„Je velký problém tady trnky sehnat. Chlapi jsou přesvědčení, že absolutní přednost má slivovice, a nejsou ochotní prodat ani kus,“ přiznává vedoucí folkloristů, který se s ostatními sešel na mlýně s předstihem už v pátek úderem páté odpoledne.

„Je potřeba trnky odpeckovat, pozametat jizbu, vysmejčit pavučiny, nalét vodu do kotlíku, zatopit pod ním, vyčistit míchací měsíček,“ poodhalil Matuš část ze seznamu přípravného rituálu.

Hotovo měli za dvě hodiny. V sobotu ráno v 9:00 tak stačilo škrtnout pod kotlem a za přísného dohledu Marie Ježkové zahájit devítihodinový míchací maraton. Vhodné k lízaní jsou rozvařené trnky zhruba po pěti hodinách.

„Většinou kolem 19. hodiny vybíráme hotová povidla z kotle. Čtvrt hodiny před tím už ale nepřikládáme, naopak připraveným věchtěm trávy namočeným ve studené vodě kotel chladíme, aby se povidla nepřipálila,“ prozradila Ježková.

Jubilejního desátého vaření trnek by se v obci pod Javořinou mohli příští rok zúčastnit také hosté ze Slovenska. „Chystáme projekt, který by měl podpořit naši přeshraniční spolupráci s Myjavou. Představit u nás by se proto mohly také slovenské soubory,“ uvedl dolněmčanský starosta František Hajdůch.

Mimořádný zájem o domácí povidla dokladuje poptávka, s jakou se v sobotu v Dolním Němčí setkala Ludmila Halíková. Po stovce půllitrovek naplněných touto sladkou pochutinou se doslova zaprášilo během patnácti minut.

Tradiční povidlová omáčka
(recept pro 5–6 osob)
Nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a citronovou kůru dáme vařit. Povidla, jsou-li příliš tuhá, rozředíme vodou a také dáme vařit. Až je zelenina měkká, přecedíme vývar a nalejeme do povidel. Potom přidáme omyté rozinky, nakrájené ořechy, mandle a fíky. Zhruba půlku perníku nastrouháme a přidáme do omáčky spolu s kořením. Omáčku stále mícháme, aby se nepřipálila. Připravíme si zátřepku ze čtvrt litru mléka a pudinku. Přidáme špetku soli, případně trochu cukru. Do omáčky přidáme lžíci másla nebo zásmažku ze lžíce másla a trochy hladké mouky usmaženou do růžova. Omáčku podáváme teplou nebo studenou s vánočkou. Nejlépe chutná druhý nebo třetí den.

Ingredience:
½ kila povidel, ¼ litru mléka, 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší celer, 1 větší cibule, pytlíček rozinek, mandle, ořechy, fíky, perník na strouhání, 1 pudinkový prášek, kůra z poloviny citronu, 3 hřebíčky, kousek skořice, špetka soli.

Autor: Pavel Bohun

13.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 16 000 Kč

Pomocní montážní dělníci montér garážových vrat a vjezdových bran. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Vyučení v oboru kovo/elektro. ŘP "B". Příplatky za přesčas.. Pracoviště: Antonín světinský - garden, U Stadionu, č.p. 824, 687 62 Dolní Němčí. Informace: Antonín Světinský, +420 777 730 600.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 78 Kč

Pomocní skladníci Manipulační dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 78.1 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme volná pracovní místa na HPP ve skladu potravin., Náplň práce:, - vychystávání a zaskladňování zboží, - ovoce/zelenina, suché potraviny, mléčné výrobky, , Požadujeme:, - spolehlivost, - ochotu k manuální práci, - třísměnný provoz PO – PÁ, noční směna NE – ČT, , Nabízíme:, - práce v kolektivu, - právní poradenství, - stravenky v hodnotě 60 Kč, - mzda 78 – 120Kč/hodina, - smlouva na HPP, - penzijní připojištění, - zázemí stabilní společnosti. Pracoviště: H r u š k a, spol., s.r.o. - vo uherský brod, Nivnická, č.p. 1763, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: -, .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Možnost Dohody o provedení práce, příprava hotových a minut. jídel - snídaně, obědy a večeře, potrav. průkaz, samostatnost, spolehlivost, možnost ubytování. stravování, kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Ivana urbánková - kemp vlčák, 687 42 Osvětimany. Informace: Ivana Urbánková, +420 775 061 265.

Výroba - Třídiči odpadů Obsluha strojů a zařízení. 25 000 Kč

Třídiči odpadů Obsluha strojů a zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, obsluha strojů a zařízení: drtící a třídící stroj, odborné vzdělání tech. zaměření výhodou, ŘP "B", vysoké prac. nasazení, fyz. zdatnost, čas. flexibilita, spolehlivost, podnik. stravování, zaměst. program T-mobile.. Pracoviště: Kovosteel recycling, s.r.o. - pracoviště, Kostelanská, č.p. 2128, 686 03 Staré Město u Uher.Hrad.. Informace: Eva Štulířová, +420 731 506 337.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 26. dubna 2018

Fenol zabil člověka a umírající stromy se snaží zachovat rod: videa dne

Začátek téměř 2,5 kilometru dlouhé cyklostezky u Bojkovic
AKTUALIZOVÁNO
8

V Bojkovicích otevřou novou cyklostezku a pokřtí knihu

Kam za sportem? Vyberte si

Máme pro vás přehled sportovních akcí v regionu.

O dopravě v centru Hradiště má být do února jasno

Jeden společný terminál autobusové a vlakové dopravy podobný tomu v Uherském Brodě, linková doprava elektrobusy v historickém centru města, pěší zóna v ulici Nádražní či centrální parkovací dům.

Nalezené urny uloží do hrobů. Trestní oznámení nepodají

K zásadnímu rozhodnutí došlo tuto středu v případu čtrnácti nalezených uren s lidskými ostatky za hřbitovní zdí v Kunovicích.

ON-LINE rozhovor: Velikáni českého umění

Podle čeho je poskládaná originální kolekce významných českých malířů? Jaký mají Češi vůbec vztah k umění? Jakou vůbec mají obrazy cenu? Nejen na to se můžete psát autorů výstavy Velikáni českého umění Michaely Orbesové a Pavla Chmelíka. Odpovídat vám budou ve středu 2. května od 13 do 14 hodin. Dotazy můžete pokládat již nyní.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT