Recepty zveřejníme na našich webových stránkách a také v tištěném vydání Slováckých novin. K příspěvku napište své jméno, příjmení a bydliště. Příspěvek s receptem vložte do diskuse či pošlete na email: tereza.denik@centrum.cz nebo martin.nevyjel@denik.cz

Můžete se podělit s ostatními i o podrobnosti: od koho recept máte, jak dlouho už podle něj pečete, kolik toho napečete, patří právě tenhle druh, mezi ty, které horko těžko chráníte, aby alespoň pár kousků zbylo na štědrovečerní stůl…

Kokosové kuličky (video)

Suroviny: 15 dkg ořechů, jedno kandované ovoce, 7 dkg čokolády nebo 4 dkg kakaa, 7 dkg cukru, 8 dkg másla, 6 lžic rumu

Postup: všechny suroviny smícháme a vypracujeme hmotu ze které děláme kuličky tak akorát do malých papírových košíčků. Hotové kuličky necháme vychladit.

Korýtka

Suroviny pro 50 kusů: 30 deka loupaných a nasekaných ořechů, stejné množství nasekaných kostek cukru, pytlík anýzu. Bílek na potírání povrchu pečiva použijeme z vajec na těsto. Těsto: 80 dkg hladké mouky, (možno použít směs hladké a polohrub), 6-8 žloutků, jedno vejce celé, tuku čtvrt kila. Sůl, 1 kypřící prášek.

Nářadí: rádýlko s větším zubem, pečící forma ve tvaru střešního korýtka (hřebenovky) z plechu, bez válu, válečku a peroutky se také neobejdeme.

Výrobní postup: Obé vyžadují zkušené smíchání ingrediencí: Pásky z rozváleného těsta svou velikostí 12x5 centimetrů nakrájíme rádýlkem. Vrchní část pásku těsta potíráme bílkem a klademe do mísy se zdobenkou. Bílek dobře přidrží zdobenku na povrchu pásku a potom je pokládáme na pomaštěnou formu a při vhodné teplotě pečeme přibližně pět až sedm minut.

Stolování: V konkurenci rohlíčků, lineckého, škařupin, trdélníků jsou korýtka královskou pochoutkou slavnostní tabule. Dodání oné zvláštní nálady servírováním pečiva s exotickým, neznámým a přitom tak jednoduchým netradičním tvarem, výjimečné chutí a vůní je chloubou domácnosti, uctěním vzácného hosta či vyjádřením krásného lidského vztahu. Důmysl, kumšt řemesla, příprava vložené do korýtek vytvářejí rodinnou nirvánu a jsou i projevem úcty a lásky. Srdečně zdraví a úspěch při pečení přeje Milan Turek

Domácí vánočka (video)

Suroviny: půl kila polohrubé mouky, půl čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 žloutky. 1 sáček rozinek. 1 sáček mandlí. Kvásek: 1/4 litru vlažného mléka, kostka droždí, polévková lžíce cukru a 1 lžíce hladké mouky.

Výrobní postup: Nejdříve si do vlažného mléka (asi půl čtvrtlitrového hrnku) rozdrobíme kostku droždí, osladíme a přidáme lžíci hladké mouky. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek.

Do mísy dáme část polohrubé mouky a vlijeme kvásek, zamícháme vařečkou. Postupně přidáme všechno mléko a polohrubou mouku tak, aby těsto bylo řidší (viz video). Vymísíme vařečkou a necháme 10 minut kynout. Přidáme 2 žloutka, opět vymísíme a necháme 10 minut kynout. Přidáme 2 lžíce oleje, vymísíme a necháme naposledy 10 minut kynout.

Z těsta si na vále uděláme 9 hromádek, ze kterých vyválíme 9 proužků. Do nich vtlačíme rozinky (spařené v horké vodě a naložené v rumu) a těsto uzavřeme tak, aby rozinky zůstaly uvnitř pásku. Ze 4 největší pásků upleteme spodní díl, ze tří menších upleteme prostřední díl a ze dvou nejmenších pásků stočíme horní díl vánočky. Všechny díly poklademe na sebe, vánočku upevníme špejlemi aby se nezbortila, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nastrouhanými mandlemi. (spařené, oloupané, nasekané na jemno).

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zvolna asi 45 minut na 200 stupňů Celsia (v elektrické troubě). Po celou dobu pečení hlídáme, protože každá trouba peče jinak.

Hlasujte vpravo nahoře v anketě o nejlepší vánoční cukroví