Co bylo impulsem pro pořádání dobročinných bazarů?

Impulsem byla má hudební spolupráce na pražském Dobročinném bazaru, což byla charitativní akce pořádaná Táňou Vilhelmovou, Aňou Geislerovou a režisérem Petrem Butkem. Jejich koncepce odpoledního bazaru a následného koncertu se mi zalíbila natolik, že jsem se rozhodla udělat vše pro to, aby se podařilo přenést tento model do prostor Slováckého divadla.

Jak bude bazar probíhat konkrétně?

Při odpoledním bazaru se mohou návštěvníci těšit na herce SD, kteří budou společně s Evičkou Josefíkovou prodávat veřejností darované předměty přímo ve foyer divadla. Přívětivou náladu nám odpoledne pomůžou dotvořit také dětské cimbálové muziky a folklorní soubor.

Večer pak v divadle proběhne koncert. kdo na něm bude hrát?

Budou to muzikanti napříč žánry a doufám, že společně vyčarujeme stejnou atmosféru, jako byla loni. Diváci tak uslyší například Vandu Drozdovou-Kavkovou, Petra Gablase, herce Slováckého divadla Annu Pospíchalovou, Davida Macháčka, Hradišťánek, mou maličkost a mnoho dalších.

Divadlo pomáhá

Advent je dobou zklidnění, rozjímání a dobročinnosti. A to ctí i ve Slováckém divadle. Spolu s Irenou Černíčkovou chystají herci na čtvrtou adventní neděli Dobročinný bazar. Hlavním smyslem letošní akce bude pomoci postiženým a vážně nemocným z Uherskohradišťska. Část výtěžku bude použit také na zkvalitnění života v seniorských domech.

Celá událost proběhne formou odpoledního bazaru darovaných věcí a následného večerního koncertu, který bude moderovat herec a režisér David Vacke. „Lidé, kteří by chtěli pomoci, mohou jednak v sobotu 19. prosince přinést do sídla nehudebních oborů ZUŠ Uherské Hradiště jakýkoli předmět, kromě oblečení, který by se ještě někomu mohl hodit," prozrazuje David Vacke a dodává: „Tyto dary pak budeme v neděli 20. prosince od 13 do 18 hodin společně s kolegy, nejen ze SD prodávat ve foyeru Slováckého divadla. A to je příležitost k další pomoci - koupit si některý z předmětů."
Od 19.00 hod proběhne koncert, na němž se představí mnoho umělců. „Těším se na radostné a veselé drobnosti, které zažijeme při dohadování se o cenách. Snad opět vytvoříme tak krásnou atmosféru jako minulý rok," přeje si Vacke.

O Vánocích na pohádku

Co by byly Vánoce bez pohádek? To je otázka, kterou každý rok řeší i Slovácké divadlo. A protože má rádo své malé i velké diváky, i letos pro ně mezi svátky bude hrát Ladovu Nezbednou pohádku. Josef Lada patří k našim nejznámějším a nejúspěšnějším ilustrátorům knih pro děti.

A právě dvě jeho pohádky – O líném Honzovi a O statečné princezně - se staly inspirací pro nový autorský záměr režiséra, herce, inspicienta a moderátora Davida Vackeho, který se zaměřil na klasické pohádkové postavy, které se ale až tak klasicky neprojevují: Honza není hloupý, ale líný, drak není strašlivý, ale ustrašený, princezna není žádná křehotinka, ale hodně statečná holka.

„S dramaturgyní Ivou Šulajovou, jsme se shodli, že by diváky jistě potěšily klasické pohádkové postavy. Zároveň jsem ale hledal něco, co by diváka trochu překvapilo a působilo živě, neotřele, legračně. A přesně takové jsou i Ladovy Nezbedné pohádky," prozrazuje David Vacke a dodává, že by byl rád, kdyby si pohádku užili i „dospěláci". Jedna z repríz se odehraje tradičně na Štěpána, tedy 26. prosince v 15.00 hod., další repríza pak v neděli 27. prosince v 10.00 hod. (kaj)