O co přesně jde? „Ke třináctým narozeninám 12. června 1942 dostala Anne malý zápisník, který ukázala otci několik dní před tím ve výloze obchodu. Ačkoliv to byla kniha na podpisy a autogramy s červenobílou čtverečkovanou vazbou a malým zámečkem na obálce, Anne se rozhodla, že ji použije jako deník. Začala popisovat sebe, svou rodinu a přátele, školu a místa, která by ráda navštívila."

Příběh Anny Frankové začíná vlastně nevinně, a přece se z něj stal jeden ze symbolů druhé světové války. Brzy uplyne sedmdesát let od jejího konce. „Chceme si osud Anny Frankové i dalších obětí války připomenout," říká ředitel Igor Stránský.

Režie se ujala režisérka Zoja Mikotová. „Naši diváci jméno režisérky moc dobře znají. Pro ty nejmenší nastudovala v roce 2010 pohádkového Pinocchia, za dva roky poté se vrátila, aby představila dojemného Oskara a růžovou paní," připomíná ředitel Stránský.

„Zoja Mikotová dobře zná dětskou duši a umí její pocity zprostředkovat tak, jako nikdo jiný. Nepochybuji o tom, že i Deník Anny Frankové bude silným titulem, o němž se bude hodně mluvit," věří ředitel hradišťské scény.

Premiéra novinky s Jitkou Joskovou, Annou Pospíchalovou, Alžbětou Kynclovou, Monikou Horkou, Jaroslavou Tihelkovou a Štěpánem Goišem v hlavních rolích se plánuje na poslední březnovou sobotu. (kaj)