„Původně jsme mysleli, že provoz omezíme, teď už ale víme, že musíme zavřít úplně, 
a to do 2. července," sdělil Lubomír Sláma, správce Archeoskanzenu Modrá. Ve skanzenu by se podle jeho informací měl natáčet křest a snad i příchod Cyrila a Metoděje.

Ve filmu se objeví i záběry z obce Modrá a samozřejmě 
z Velehradu. „Mohu potvrdit, že film se bude točit u nás. Nechci říct, jestli většina nebo polovina, ale právě krajina našeho regionu bude výrazně zastoupena," uvedl starosta Modré Miroslav Kovářík. Právě v jejím katastru totiž leží kostelík, kterým v druhé polovině devátého století staroslověnština zněla. Jisté také je, že točit se bude na Slovensku, v Řecku a Itálii. Film za 56 milionů korun bude režírovat Petr Nikolaev. Produkce slibuje napínavý příběh z 9. století, jednu z hlavních rolí má hrát Roman Zach. Spolu s filmem vznikne pětidílný seriál s prvky dokumentu a dramatu pod vedením Davida Kočára.

Oba projekty mají podporu katolické i pravoslavné církve, které věrozvěsty uctívají. „Příběh Cyrila a Metoděje nebyl u nás dosud důstojně filmově zpracován, přestože jim vděčíme za mnohé. Jejich misie ovlivnila rozvoj křesťanství, kultury a vzdělanosti všech slovanských národů a položila základy české státnosti," řekl novinářům pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Svatí bratři přeložili také první liturgie do slovanštiny. Jejich misie ovlivnila prakticky celou Evropu, a proto byli vyhlášeni jejími spolupatrony a apoštoly Slovanů," doplnil metropolita pravoslavné církve vladyka Kryštof. „Pro mě je to velmi zavazující úkol. Toto téma mě lákalo již dlouho," řekl Nikolaev, který chce vytvořit dílo historicky pravdivé i odvážné. Má více rozšířit povědomí o historických souvislostech. Vzorem pro zpracování tématu je pro režiséra styl Františka Vláčila. Diváci budou sledovat celý život Cyrila i Metoděje, jejich mise i strastiplnou cestu do střední Evropy, o niž požádal kníže Rostislav, i následný pobyt, překonávání pohanství, úspěchy i nejrůznější potíže. Film skončí vyhnáním slovanských učedníků. Přesto cyrilometodějský odkaz přetrvá navěky a podstatně ovlivní běh dějin na Západě