Od nového roku bude nastupovat v krajské lize hvězda z kanadsko-americké NHL a před pár dny ještě hráč Columbusu Blue Jackets Rostislav Klesla.

Hokejový obránce Rostislav Klesla se v našem okresním městě bude rozehrávat po zranění třísel, které utrpěl v zápase proti St. Louis. Juniorského mistra světa z roku 2001, který se jen těsně nevešel do širší nominace českých hokejistů na olympijské hry ve Vancouveru, se nám i přes veškerou snahu nepodařilo kontaktovat. Přes jeho manažera Silvestra Zbahna se nám však podařilo získat podrobnosti nečekaného trejdu.

„Rusty se zná velmi dobře s koučem Sakrajdou a zůstane v Hradišti až do konce sezony. S Columbusem zatím nevyhrál žádnou trofej a tady se dvakrát po sobě vyhrála krajská liga. Po těch letech u hokeje chce konečně nad hlavu zvednout nějaký pohár,“ prozradil jeden z hlavních důvodů nečekaného transferu.

Ten se prý v hlavě tvrdého zadáka začal rodit už na konci minulé sezony. „Loňský zápas o krajský titul sledoval na internetu. Finálové utkání totiž na svém webu přenášel on-line Slovácký deník. Zrovna jsem byl u něj, nehnul se od počítače a doslova hltal každou aktualizaci. Ještě víc jej pak nahlodalo, když slyšel o bouřlivých oslavách titulu,“ vysvětlil manažer, proč Klesla uvažuje o opuštění slavné NHL.

Kouč uherskohradišťských hokejistů Petr Sakrajda před časem Slováckému deníku potvrdil, že samotný hráč mu není úplně neznámý. „Ano, Rosťu Kleslu znám jako jednoho z mála hráčů NHL osobně,“ řekl doslova. To však ještě nikdo netušil, co se chystá…

Trenér Sakrajda sice nebyl rád, že se informace dostala na povrch, nakonec však manažerova slova opatrně potvrdil. „Jsme prakticky na všem dohodnutí, slavnostní podpis smlouvy se uskuteční 31. prosince přesně o půlnoci na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti,“ pozval všechny hokejové fanoušky na netradiční událost spojenou s oslavami příchodu nového roku.

Pak dokonce prozradil i pár podrobností z oněch bouřlivých oslav titulu: „Nejprve jsme něco pojedli, abychom doplnili energii, a pak už jsme jen poctivě dodržovali pitný režim. Kdo by jej chtěl porušit, byl by vykázán domů. Kluci ale ukázali morálku a všichni vydrželi až do rána,“ vzpomíná se spokojeným výrazem ve tváři přísný kouč. A co se pilo nejčastěji? „Samozřejmě pivo, které je díky vysokému obsahu iontů vhodným regeneračním nápojem. A klukům jsem dovolil i nějakou tu zelenou (zlé jazyky hovoří, že od ní pohár pro krajského přeborníka voní ještě teď – pozn. aut.), když získali ten titul,“ prozradil známý milovník zvířat, z nichž má nejraději krtka. Proč, to se nám nepodařilo zjistit.

Ale zpět k nové posile. Nebojí se Klesla, který bude na zápasy dojíždět z Nového Jičína, kde bydlí, komorní atmosféry krajské ligy? Nebude mu chybět bezmála dvacetitisícové publikum, na jaké je z nejkvalitnější soutěže světa zvyklý?

„Rusty je naopak rád, že si od toho humbuku trošičku odpočine. V Columbusu nemohl před stadionem často ani zaparkovat, a to ho rozčilovalo nejvíc. V Hradišti to nehrozí, hráči tam prý mají vyhrazená místa. A navíc jsme slyšeli, že místní derby s Brodem a Ostrohem bývají také pořádně rušná,“ hlásí do telefonu z Ameriky Kleslův manažer.

Stanislav Kachnička Dufka

Článek je součástí silvestrovského vydání Slováckých novin a nezakládá se na pravdě