Seriál Slováckých novin Tradice Vánoc klikni ZDE

Dávali si lidé pod stromeček vzájemně dárky?

Etnografka Slováckého muzea Romana Habartová odpovídá: Štědrý večer jako hlavní svátek, který je spojen s obdarováváním dětí, se ujímá až v 19. století, v lidových vrstvách zdomácňuje až na začátku 20. století. Pod stromečkem ale v minulosti dárky nebývaly. Dárkem už byl vlastní stromeček a cukroví na něm zavěšené, sušené ovoce – křížaly, později další potřebné věci pro děti – drobné oděvní součástky, školní pomůcky, podomácky vyráběné hračky. S postupem času a podle finančních možností nabylo štědrovečerní nadělování nového rozměru a stalo se hlavním dnem v roce, kdy jsou děti obdarovávány i velmi nákladnými dárky. O Štědrém dnu, na Boží hod – v den Božího narození, na Štěpána, na Nový rok měly děti na starosti především koledování, které bylo spojeno se štědrostí a obdarováváním.

Dajte nám, dajte, máte-li dáti, nenechte nás tu tak dlúho státi, vašu střechu oškubeme, pod doškama vystřelíme, chalupu vám zapálíme.

Krášlili lidé své domy nějakými ozdobami a dekoracemi?

RH: To, co vidíme dnes, s naší kulturou vůbec nesouvisí.

Lidé se vždy snažili své příbytky zpříjemnit a zkrášlit, ale vždy ve skromnosti a pokoře, např. mechem, rozžatou svíčkou v okně, malým betlémem za oknem, větví jehličnanu nebo třeba ozdobené plané trnky za oknem nebo na stole příbytku apod. Tlak trhu a módy je tak silný, že si téměř každý z nás pořizuje adventní věnce, které jsou také novotvarem v naší tradici, které si zavěšujeme na vstupní dveře domů, zdobíme si žárovkami nejen vánoční stromečky doma, ale i před domem, rozsvěcujeme svícny v oknech, někteří z nás dokonce vytváří rozsáhlé (často až nevkusné) vánoční kompozice z barevných vánočních svítících žárovek s naší vánoční tradicí nesouvisející (sobí spřežení, dědové Mrázové a Santa Klausové v různých situacích s dárky na zádech, spouštějící se po domě, sedící za komínem a další.