Sedmačtyřicetiletá Pavlína Jíšová, vlastním jménem Pavla, patří k výrazným zpěvačkám české folkové a country scény a bývá médii často označována jako „první dáma folku“. Sobě pro radost a lidem pro potěšení zpívá už sedmadvacet let. Na svém kontě má celou řadu ocenění. Kupříkladu šest Zlatých klíčů za zpěvačku roku v čtenářské anketě časopisu Folk a Country a stala se dvakrát držitelkou Porty z osmdesátých let.

„Byla jsem jednou ze zakládajících členek folkové formace Žalman a spol. Od roku 2007 funguje tato sestava pod jmény Žalman – Jíšová – Hlaváč. Sólově jsem vystupovala s kapelami Weekend a spolupracovala jsem s významnými hudebními osobnostmi – Pavel Lohonka Žalman, Michal Tučný, Věra Martinová, Robert Křesťan či Pavel Bobek,“ konstatuje zpěvačka.

Ačkoliv je na Slovácku častým hostem, na Koncertu lidí dobré vůle zpívala se svými přáteli, kytaristou Jakubem Rackem, kontrabasistou Pavlem Peroutkou a svou osmnáctiletou dcerou Adélou, hrající na irskou flétnu a kytaru, poprvé. „Představili jsme se lidem dobré vůle písničkou s názvem Matka a dcera, která je z našeho posledního alba Blázen tančí dál,“ objasňuje Pavlína a dodává, že na svém kontě má už sedm sólových alb. K vystoupení na velehradském koncertu ji zlákal scenárista Radan Dolejš. „Sháněl kapelu, která by mu vyplnila program. Za celou tu naši čtveřici můžu říct, že na Velehradě jsme se cítili fantasticky. Vystoupit na pódiu vedle Jiřího Pavlici s Hradišťanem, s Kantilénou, Czech Virtuosi Brno, Danielou Klichovou nebo polskou skupinou New LifeM, to byla pro nás velká čest, ale i reklama,“ dává najevo svou radost zpěvačka, která se převážně věnuje folku a country.

Unešená byla bohatými slováckými kroji. Muži v nich odění jsou podle ní velcí štramáci. „Řekla bych, že jsou to chlapi od rány, kteří se ničeho nebojí, mají rádi folklor, verbuňk, písničky i dobré vínko nebo slováckou slivovici. Ostatně skleničkou dobrého vína před vystoupením nikdy nepohrdnu. Bílé je prý dobré na hlasivky, červené na krev,“ říká s šibalským mrknutím oka Pavlína, která na pedagogické fakultě vystudovala český jazyk a hudební výchovu.

Zdeněk Skalička