Ve španělském resortu La Molina vybojovala v kategorii slopestyle titul vícemistryně světa. Mnozí si možná říkáte, co to je ten “slopestyle”? Tak to je jízda na snowboardu z prudkého kopce, kde jsou různé skoky a také jibbling. Nyní ale zase nevíte co to je ten jibbling. Tak to jsou na této kopcovité trati rozmístěné různé bedny a také zábradlí, po kterém se sjíždí. A právě na takové trati je Šárka Pančochová zářivou hvězdou. Je vidět, že kopce si zamilovala již v Uherském Brodě, který je ostatně samý kopec. Pro Šárku je to letos již druhý výrazný úspěch. Toho prvního dosáhla hned 8. ledna ve švýcarském Davosu, kde ve finále Slopestyle O’Neill Evolution 2011 obsadila také druhé místo. Líbil se mi jeden její myšlenkový pochod, když stála na kopci před svou druhou jízdou. „Říkala jsem si, jaké triky zařadit a rozhodla jsem se pro jízdu na jistotu. Když jsem byla na nájezdu, řekla jsem si, kašlu na to a dám tam trik, který jsem ještě nikdy nejela.“ A vyšlo jí to. Získala stříbrnou placku. Inu, jak sa říká na Slovácku: „Kdo sa bójí, sere v síni.”

Přiznám se, že jsem byl o víkendu hodně zvědavý také na to, jak dopadne čerstvá atletka Slovácké Slavie Martina Salčáková na halových závodech v Bratislavě. Tato házenkářka zlínské juniorky a také české reprezentace si k atletice totiž jen tak odskočila. Před týdnem překvapivě vyhrála atletické Mistrovství Západoslovenského kraje v běhu na 400 metrů v čase, který ji katapultoval na halové mistrovství České republiky. A to byl její úplně první start na této trati. No, a o víkendu si v Bratislavě zase vyzkoušela trať 800 metrů na halovém mistrovství Středoslovenského kraje. Jak dopadla? Vyhrála s dvacetisekundovým náskokem před všemi ostatními. Skvěle na tomto mistrovství zabodovali ale i další svěřenci trenéra Vlčka ze Slovácké Slavie. V osmi startech si vytvořili 7 osobních rekordů. Václav Vlček, Tomáš Boček, ale i Tomáš Daněk dokazují, že atletický stadion v Uherském Hradišti může být v budoucnu svědkem parádních výkonů. Všichni tito borci, včetně Martiny, jsou ročník narození 1993. Věřme proto, že je před nimi světlá budoucnost, pokud jim ovšem nějaká „neodolatelná láska“ nezatemní mysl – jak se často v tomto věku stává.

Leden není pouze měsícem tvrdé přípravy fotbalistů na novou sezonu. Tento měsíc je také měsícem plesů. Plesat budou jistě také sportovci. Například v Hluku je v sobotu fotbalový ples, v Ostrožské Nové Vsi je zase ples dračí, což znamená ples posádek dračích lodí. Uherský Ostroh pro změnu do tance a k radovánkám zve všechny na ples šermířů. Zlé jazyky tvrdí, že trenéři 1. FC Slovácko se údajně chystají navštívit hlavně bály v Louce a také v Tupesích. Tam pořádají myslivecké plesy. Činovníci Slovácka totiž doufají, že by tam mohli objevit nějakého dobrého střelce. Kdo viděl přátelák Slovácka s Dunajskou Stredou, který skončil bez branek 0:0, musel konstatovat, že střelci tomuto mužstvu schází jako sůl. Jo, je pravdou, že útočníci brankáře od Dunaje několikrát vystrašili, ale opravdu jen vystrašili. Možná však, že stříleli pouze slepými patronami a ty ostré si nechávají na mistráky. Pak je všechno v pořádku.

Vojta Johaník