Kukátko Uherskobrodska klikni ZDE

Jedním z posledních polínek přiložených pod bublající kotel emocí a nervozity se stal magazín ČSSD, jenž se v uplynulých dnech objevil v poštovních schránkách uherskobrodských domácností. Jeho obsahem byla totiž povolební SMS korespondence současného starosty Uherského Brodu mezi trojkoaličním lídrem Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL) a lídrem ODS Janem Hrdým.

„Na těch letácích, pod kterými jsou podepsáni Kryštof, Válková a Uherka, jsou zveřejněné lži a šikovně zmanipulované polopravdy. S někým, kdo se snaží vytvářet atmosféru tímto způsobem, spolupracovat určitě nebudeme. Nejde nám o teplá místečka, abychom kvůli nim kývli na spolupráci Kryštofovi. Tomu už nevěříme, že je schopen plnit jakékoliv dohody,“ řekl v pondělí večer Slováckému deníku Kunčar.

Podle Kryštofa bylo hlavním účelem distribuce povolebního magazínu ČSSD do schránek obyvatel města nejen poděkování za odevzdané hlasy. „Dále naší snahou bylo podat průkazné údaje o vyjednávání a informovat občany, že ač jsme obdrželi uvedené SMS zprávy a domluvili společné jednání s KDU-ČSL a ODS na odpoledne 21. října, tak oni, aniž zrušili domluvené schůzky, byli schopni podepsat 20. října dohodu, že již s námi nebudou jednat. Toto jednání vnímá všech devět našich zastupitelů jako naprostou absenci politické korektnosti,“ snažil se Kryštof kontroverzi osvětlit a naznačil, že ČSSD v Brodě vnímá volby jako vyjádření vůle občanů a doporučení k sestavení koalice. „Proto naší snahou bylo a stále je uzavřít koalici s KDU-ČSL, která nejenom že skončila druhá, ale navíc je její program velmi blízký našemu,“ poznamenal Kryštof a přiznal, že pokud se sociální demokraté rozhodnutím konkurenčních zastupitelů dostanou do opozice, chtějí být opozicí konstruktivní. „Naším cílem nebude negativistická politika za každou cenu,“ poznamenal současný starosta.

Podle vypjatého tónu diskuzí na webu Slováckého deníku nenechává povolební handrkování klidnou ani veřejnost. „To, že jste se spojili s ODS, hovoří za vše. Vaše výkřiky o lžích jsou trochu trapné, zvláště když jste do dnešního dne nic konkrétního neukázali. Proč se prostě nepřiznáte, že vám bylo nabídnuto od modré strany křeslo starosty, a tak šel váš program do… Koryto je koryto. Stydím se za to, že jsem vás volil, takovou chybu už nikdy neudělám a doufám, že nejen já,“ napsal v sobotu do diskuze na webu Slováckého deníku čtenář, který se podepsal jako Max. Obratem mu však oponoval čtenář jménem Jenda: „Já jsem KDU taky volil a na rozdíl od tebe jsem celkem spokojen. ODS mi vůbec nevadí, Vrána trochu, ale hlavní je, že oni spolu odpálili Kryštofa a s ním i Boráka z Tekoo Reality a jiné šibaly.“

Ustavující zasedání zastupitelstva ve městě Komenského je stanoveno na dnešek od 14 hodin ve velkém sále tamního Domu kultury.

Tři otázky pro Ivana Chrástka, lídra TOP 09

Důvodem odstoupení TOP 09 ze čtyřkoaličního svazku na radnici v Uherském Brodě byla podle vašich slov místostarostovská pozice Petra Vrány, kterou měl opět získat. On se domnívá, že příčinou odporu TOP 09 v Uherském Brodě vůči jeho osobě je jeho odmítavý postoj k aktivitám prosazovaným starostou, jako je financování či odkup inženýrských sítí v lokalitě Nad Zámkem, nebo změna územního plánu na Králově pro fotovoltaiku. Proč je tedy pro TOP 09 Petr Vrána tak nepřijatelný?

Stále platí to, co jsme veřejně prohlásili: krok, který udělali Nezávislí a jejich lídr pan Vrána (jeho kandidatura na post místostarosty jako nezvoleného zastupitele), vnímáme jako podkročení laťky přijatelných politických pravidel a s tímto nechceme být spojováni. Není to tedy otázka nepřijatelnosti pana Vrány, ale nepřijatelnosti machinací kolem jeho kandidatury na místostarostu. To, co prohlásil pan Vrána do médií o našem důvodu odstoupení ze čtyřkoalice (4K), je jeho osobní názor, který zásadně odmítáme.

Jakou roli v nadcházejících čtyřech letech bude TOP 09 na brodské radnici hrát?

Pevně věřím, že každá lidská činnost, tedy i činnost politická, je nesena myšlenkami, na kterých vznikla. Občas se nám zdá, že vítězí spíše pletichy, manipulace, boj o moc. Asi ano, ale jen dočasně. Myšlenky se prosazují pomaleji, ale o to pevněji. Naše myšlenky, a tedy i volební program, jsou spojené s Uherským Brodem jako městem na počátku 21. stol., které velmi nutně potřebuje změny strukturální, procesní a hlavně vztahové. Budeme tedy tou částí zastupitelstva, která bude iniciovat a podporovat změny v uvedených oblastech.

Existují oblasti, ve kterých se budete stavět jednoznačně do protikoaliční polohy?

Vystoupením z koalice jsme sice získali určitou svobodu, ale odpovědnost nám zůstala. Chceme proto podporovat odvážné a pravdivé změny. Nebudeme podporovat nehospodárné zacházení s městským majetkem, upřednostňování funkcí před zájmy města, alibismus a neochotu ke změně. Vůči takovým postojům, aktivitám a politickým rozhodnutím se budeme stavět jednoznačně opozičně.