Místní sbor dobrovolných hasičů spolu s tamním sportovním klubem a obecním úřadem tu uspořádaly nultý ročník stříbrnického koštu slivovice a jiných destilátů. Po čtyřiadvaceti letech se znovuobnovený košt nesl v duchu motta: Slivovice – to nejlepší z ženského rodu…

„Košt pálenek se v naší vesnici naposled uskutečnil na podzim v roce 1986 v režii zahrádkářů. Ti ale v dalších letech nenašli pokračovatele v této na Slovácku zažité tradici,“ uvedl František Píštěk, muž na postu starosty Stříbrnic. Netajil se tím, že si váží iniciativy hasičů a sportovců, kteří se chopili organizace koštu destilátů, jež pocházejí výhradně z vypáleného ovoce rostoucího na stromech v katastru Stříbrnic. „Lidé v této podhorské vesnici pěstují kvalitní ovoce, které v pálenicích proměňují v jakostní destiláty. Bylo by chybou, kdyby si je vzájemně neochutnali a neposoudili, kdo má v obci nejlepší pálenku,“ dal nepokrytě najevo radost z nultého ročníku koštu slivovice starosta.

Košt přinesl 98 slivovic z trnek a durancií, jednatřicet meruňkovic a dalších ovocných destilátů z broskví, jablek, hrušek, oskeruší, špendlíků, mirabelek a dalších směsí. Raritou tu byly destiláty z amarantu (laskavce), z banánů, bezinek, moruší a dalších ovocných směsí. „Protože na koštu se pěstitelé prezentovali jen destiláty ze Stříbrnic, všechny tituly šampionů zůstaly v obci.V pálenkách z modrého ovoce přiřkli degustátoři titul šampiona Jaroslavu Peprníkovi, za meruňkovici jej dostal Jaroslav Bakoš a za destilát z mirabelek se z něj radoval Antonín Omelka,“ potvrdil verdikt degustační komise Bohumil Kratochvíl, jeden z pořadatelů koštu.