„Devadesát uherskohradišťských policistů spolu s brněnskými posilami vyrazilo v sobotu večer do všech koutů okresu. Teenagery kontrolovali v parcích, hospodách, barech, i na diskotékách,“ informoval uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental, podle kterého byla některá místa tradičně problematičtější než jiná. „V některých zařízeních bylo vidět, že se provozovatelé z předchozích kontrol zřejmě poučili a přestali ve svých podnicích nezletilým alkohol prodávat,“ dodal Mergental. Přesto však výsledek pětihodinové kontroly stojí za zamyšlení dětí, rodičů, provozovatelů a zaměstnanců barů i hospod.

Fotogalerie z kontroly požívání alkoholu u mladistvých ZDE

„Podnapilých dětí jsme odhalili čtyřiašedesát. Nejmladším hříšníkem byl patnáctiletý chlapec na diskotéce v Hluku, který nadýchal 1,78 promile. Nejvíce alkoholu v sobě asi měla šestnáctiletá dívka na diskotéce v Uherském Brodě, a to 1,85 promile,“ vyčíslil Mergental. V případě zjištění alkoholu strážci zákona provinilé nezletilce zavezou domů nebo zkontaktují jejich rodiče, kteří si své ratolesti vyzvednou. Doprovod při zátahu dělá policistům obvykle kontrolorka ze sociálního odboru. „Dále postupujeme tak, že zahájíme spolupráci se školami, s lékaři, s psychology. Dáváme také rodičům potřebné kontakty například na sociálně psychologické poradny,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních služeb a zdravotní péče v Uherském Hradišti Květoslava Zlatušková.

V případě opakovaného přistižení mladistvého pod vlivem alkoholu sociální odbor vyhodnotí, zdali je dosavadní spolupráce dostačující, či je nutné přistoupit k dalším krokům. „Jde spíše o méně častou situaci. V takovém případě zjišťujeme, proč to dotyčný dělá a co ho k tomu vede, přes jeho blízké. Pokud rodiče nekomunikují, oslovíme prarodiče nebo školu. Zvažujeme, zdali prostředí, ve kterém dítě žije, je vhodné nebo ne,“ naznačila Zlatušková.

Majitelům provozoven, číšníkům, barmanům nebo i kamarádům, kteří podají alkohol mladistvým, hrozí za podání alkoholu nezletilému až dvoutisícová pokuta. Při víkendové akci policisté uložili pokuty ve výši téměř šestnáct tisíc korun. „Vzhledem k těmto výsledkům a evropskému průzkumu na pití alkoholu, kde česká mládež stojí na nelichotivých předních příčkách, je jasné, že je důležité se tomuto problému stále a důsledně věnovat,“ řekl Mergental. Mladiství jsou povinni podrobit se dechové zkoušce na alkohol. Její odmítnutí by bylo považováno za přestupek.

Irena Trojková, Zdeněk Skalička