Na sobotu je na Velickém náměstí v době od 13 do 19 hodin připraven dožínkový biojarmak a tradiční jarmark lidových výrobců. V 16 hodin vyjde krojovaný průvod a o dvě hodiny později začne Zpívání u kostelních hradeb. Na Horňáckém stadionu se nejprve v 19.30 představí dětské folklorní soubory, ve 20.30 to bude komponovaný pořad Ozvěny Horňácka ukončený nocí s hudci na Strážné hůrce.

O dalších akcích nás informoval organizátor Antonín Vrba: „Díky vypsání dotací z místní akční skupiny Horňácko a Ostrožsko se v příhraničním regionu mohou těšit na tři zcela nové kulturní akce. Na 26. září plánujeme s Martinem Kuchyňkou ve Velké nad Veličkou setkání vypravěčů s názvem Humor – koření našeho života, kterým chceme oživit vzpomínku na nejslavnější osobnost tohoto žánru – Vaška Mlýnka z Kuželova. Dále jsem oslovil Sdružení za obnovení Suchovskej republiky, aby na 17. října uspořádalo setkání harmonikářů a heligonkářů Horňácka, Ostrožska, moravských i slovenských Kopanic i dalších regionů, takových těch obyčejných umělců z hospod a společenských akcí. A 22. listopadu uspořádá v Javorníku místní ženský pěvecký sbor pořad Drapte, drapte, drapulenky.“

Ale to ještě není všechno. Antonín Vrba spolu s pražským muzikantem a zpěvákem Vladimírem Mertou, který má k Horňácku velmi blízko, připravuje kulturní projekt „Stáří o lásce, mládí o smrti“ podpořený Jihomoravskou komunitní nadací. Měl by dát dohromady několik folklorních rodin tří až čtyř generací. „Pořad musí proběhnout do konce roku, ale těžko se hledají volné termíny. Proto zkoušíme místa i mimo Horňácko, tam, kde je folklorní zázemí a chodí hodně diváků. Zvažuji Kyjov, Břeclav, Ostrožskou Lhotu, Uherské Hradiště, Uherský Brod nebo Hluk,“ dodal Antonín Vrba.

Miroslav Potyka