„Diváci tak exkluzivně uvidí celovečerní francouzský snímek Welcome režiséra Philippa Lioreta, který obdržel cenu LUX za rok 2009. Film, který se věnuje aktuálním evropským otázkám, je dramatem o setkání mladého kurdského běžence a francouzského instruktora plavání v Calais. Maďarským želízkem v ohni na Cenu LUX 2010 je Bibliotheque Pascal režiséra Szabolcse Hajdu. Snímek bude uveden při slavnostním zakončení festivalu v české předpremiéře. Premiéra snímku Bibliotheque Pascal je naplánována na 30. září,“ prozradila mluvčí LFŠ Lenka Zemánková.

Cenu LUX jako podporu kvalitní evropské kinematografie uděluje každoročně Evropský parlament snímkům, které odrážejí často kontroverzní témata života Evropanů. Filmy se dotýkají například lidských práv, imigrace nebo solidarity. Europoslanci a europoslankyně vybírají od roku 2007 z deseti nominovaných snímků ten nejlepší. Odměnou vítěznému snímku je pak otitulkování do třiadvaceti oficiálních jazyků Evropské unie a výroba kopií ve 35mm formátu pro každou členskou zemi, případně podpora následného vydání snímku na DVD.

Záštitu nad letošní LFŠ drží i Evropský parlament. „Naše instituce je známá zájmem o kulturní diverzitu a od roku 2007 podporuje evropský filmový průmysl cenou LUX Prize udělovanou filmům, které se různými způsoby zabývají evropskými otázkami. Je mi proto velkým potěšením udělit záštitu Evropského parlamentu vašemu festivalu,“ napsal pořadatelům festivalu předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Účastníci letošního ročníku LFŠ se díky spolupráci s Evropským parlamentem mohou přihlásit do workshopu Řekněte to nahlas, kde se naučí správně strategicky komunikovat a vystupovat před lidmi a neformálně se setkají s českými europoslanci Olgou Sehnalovou a Edvardem Kožušníkem.