Její brána se vyznavačům vinného moku otevřela úderem deváté hodiny dopolední. Pořadatelé, trapličtí zahrádkáři a vinaři, nabídli fajnšmekrům k ochutnání 433 vzorků bílých a červených vín z Traplic a okolních vesnic, ale také 37 vzorků vín z družební slovenské obce Nemčiňany v okrese Zlaté Moravce. „S týdenním předstihem před výstavou vín muselo všechny vzorky ochutnat a posoudit padesát odborně spolehlivých degustátorů, kteří zároveň určili 35 nejlépe hodnocených vín podle odrůd,“ uvedl garant výstavy Vojtěch Luža z Velehradu.

Bílému vínu kralovalo Chardonnay, výběr z hroznů, od Vladimíra Durníka z Boršic, kterému porotci přiřkli 19,2 bodu. Mezi červenými nenašel přemožitele výběr Zweigeltrebe od vinařů ze Sadů, které od hodnotitelů dostalo 19,1 bodu. Na výstavě se jím prezentoval Josef Medek.

Cílem traplické výstavy vín bylo podle Petra Kunety, jednatele pořadatelské organizace, předvést široké veřejnosti krásu zralých vín, jejich jemnost, lahodnost, kultivovaný charakter v období před vrcholem nebo na vrcholu jejich jakosti. „S ochutnávkou jsme začali v devět hodin proto, že chuťové buňky člověka jsou po ránu v daleko lepší kondici než odpoledne. Vinaři mohli na koštu srovnávat vína z našeho regionu se vzorky z družební slovenské obce Nemčiňany. My se na oplátku při jejich květnovém koštu budeme prezentovat čtyřiceti vzorky traplických vín,“ prozradil Kuneta. Neskrýval radost nad tím, že trapličtí a nemčiňanští zahrádkáři a vinaři udržují mezi sebou víc než dvacet let velice dobré družební vztahy.

Každý z víc než dvou stovek účastníků koštu se snažil proniknout do bohaté stupnice rozmanitostí vína. Nejinak tomu bylo v případě Ivana Chrastiny z Hustopečí u Brna, který má státní zkoušky na degustaci vín v Česku i v zahraničí. „Vína, která jsem tu měl možnost ochutnat, byla velice ovocná, nádherně tělnatá a chuťově moc lahodná. Dobrá jsou nejenom bílá vína, ale i ta červená, která jistě uspějí i na výstavách v zahraničí,“ pěl ódy na vystavené vinné moky Chrastina. Přitakával mu i další mezinárodní hodnotitel vín, traplický Josef Bičan, který za dva měsíce letošního roku byl garantem dvou výstav a dvacetkrát byl na nich hodnotitelem. „O tom, že jsou na traplickém koštu dobrá vína, svědčí lidmi zaplněný sál. Víno totiž nemá rádo samotáře. Vinaři by se měli při koštu podělit o krásnou barvu vína, jeho vůni, chuť, jemnost a harmonii všech dalších látek v něm,“ zdůraznil přednosti dobrého moku z hroznů Bičan.

A jak je při koštech zvykem, k příjemné atmosféře ochutnávky ušlechtilých nápojů z hroznů vyhrává tradičně některá ze slováckých cimbálovek. „Na našich výstavách tomu tak není. My tradičně pojímáme košty vín nikoliv jako zábavnou, ale odbornou vinařskou akci,“ vysvětluje Kuneta.