Krize štědrost obyvatel Slovácka tak zřejmě nepostihla. Výtěžek koncertu, který zahrnuje nejen vstupné, ale také sponzorské dary, jež ještě nejsou spočteny, si mezi sebe rozdělí občanské sdružení (OS) Bez mámy, zastoupené šumickým rodákem Ondřejem Horeckým, a Ústav sociální péče pro mládež (ÚSPM) Uherský Brod.

„Přes veškerou krizi by se nám i se sponzorskými dary mohlo podařit vybrat stejnou částku jako loni. Tedy třicet tisíc korun pro OS Bez mámy i pro ÚSPM. Suma zatím ještě není pohromadě,“ řekl organizátor koncertu Boris Papp.

Obě organizace, pro které byl koncert pořádán, mají už svoji vizi, jak s penězi naloží. „Použijeme je na provoz sirotčince a školky v Tanzanii, na sponzorování sirotků na střední škole a na práci s lidmi HIV pozitivními,“ vyjmenoval Ondřej Horecký účel, na nějž finance vynaloží. I výtěžek loňského benefičního koncertu putoval z části do Afriky. „Náš loňský díl jsme využili na vybudování misijního domu,“ vzpomněl Horecký. O účelném využití peněz v Tanzanii se mohou přesvědčit také návštěvníci uherskobrodského Domu kultury, v jehož foyer budou až do 4. ledna nainstalovány fotografie zachycující těžkosti této země.
„Získanými penězi pravděpodobně zaplatíme, stejně jako loni, autobus na charitativní koncert televize Nova Chceme žít s vámi, který se uskuteční v dubnu v pražské O2 Areně,“ nastínil plány vedoucí ÚSPM Martin Bříštěla.

Vánoční benefiční koncert se konal v Šumicích letos již podesáté. V jeho programu se představily: rockový sbor Svatý Pluk z Uherského Hradiště, folklorní soubor Břeclavan, rockfolková skupina ze Strání Macchie Phantes, Cimbálová muzika Miroslava Minkse, dětský folklorní soubor Dřínky ze Šumic a děti z brodského ÚSPM. Zahrála také dechová hudba Olšavanka.