Konečnou vládu nad městem získala osvoboditelská vojska 1. května 1945. „Byl jsem sice ještě malé dítě, ale ty chvíle považuji za natolik silný zážitek, že mi v hlavě některé obrazy zůstaly,“ vzpomíná dnes téměř sedmdesátiletý Josef Dufka z Uherského Hradiště. Duben byl hektický nejen pro obyvatele města, ale hlavně pro německé vojáky. Ti přebývali v místních kasárnách, v regionu pak loupili a kradli potraviny i dobytek, stojí v hradišťské kronice.

Německá armáda bombardovala most přes Moravu

Na konci dubna už bylo německým vojákům jasné, že budou muset své pozice opustit. Otokar Paule v knize Osvobození Uherskohradišťska mimo jiné také popisuje, jak se Němci snažili vyměnit uniformy za civilní oblečení, aby alespoň trochu splynuli s místním obyvatelstvem. Hitlerovo vojsko se postup spojeneckých sil samozřejmě snažilo zpomalit. Jedním z nejtěžších dnů pro Uherské Hradiště byl 24. duben 1945. Německá letedla tehdy bombardovala most přes řeku Moravu, což odneslo i jeho nejbližší okolí. „Bydleli jsme tehdy v Rybárnách. Kolem se ozývaly výbuchy, bylo to hrozné. Nejsou to moc příjemné vzpomínky,“ uvádí jednaosmdesátiletá Hradišťanka Josefa Hrabovská. Potom ale nastal pozvolný obrat. Do Hradiště se totiž donesla zpráva, že ruští vojáci jsou už u Uherského Ostrohu. Poslední dubnový den strávili lidé v Uherském Hradišti ve sklepích, protože se střetů mezi válčícími vojsky báli. Ke střetu ale nakonec nedošlo, protože se Němci bez boje přesunuli k Napajedlům. Lidé však byli svědky válečných hrůz i při osvobozování. Na Velehradě například partyzáni zastřelili místního mladíka, který u sebe schovával dva rakouské vojáky. „Partyzáni na Velehradě něco popili a pak našli dva rakouské vojáky, které ukrýval jeden místní. Jako zvířata je zastřelili. Mladého Bedřicha chtěli pověsit na lípě svobody. Když jim to místní nedovolili, pověsili ho na ořech. Ani to se jim nakonec nepovedlo, tak mladíka rozstříleli,” vypráví šestaosmdesátiletá Jana Řezníčková, která byla svědkem hrůzného činu.

Na přelomu dubna a května už šlo všechno ráz na ráz. Hradišťané strhávali německé nápisy, ve Starém Městě postavili vysokou májku a všude visely plakáty osvoboditelů. Nadšení a euforie pomohly lidem spolu s armádou postavit za pouhý týden provizorní mosty a 7. května už po nich pochodovali rumunští vojáci.

Vzpomínka na osvobozenecké boje

U příležitosti osvobození Uherského Hradiště se dnes uskuteční vzpomínkový akt u Památníku osvobození na náměstí Míru. Akce se zúčastní příslušníci Krajského vojenského velitelství Zlín, veteráni 2. světové války. Projev přednese starosta města Květoslav Tichavský. Program zahájí v 15 hodin svým koncertem dechová hudba Boršičanka Antonína Koníčka, samotný pietní akt je připraven na 15. 30.