Nabídka zahrát si v cyklu hraných dokumentů přišla od režiséra Jána Nováka. Na začátku devadesátých let ve Slováckém divadle začínal jako herec, při natáčení televizního záznamu hry inscenace Bratři Karamazovi a Liška Bystrouška byl režisérem záznamu.

„V Uherském Hradišti jsou vynikající herci. Zaslouží si, aby se o nich vědělo i mimo region,“ myslí si režisér, jenž s herci loni v létě už natáčel film Jméno. Jeho doménou je však hraný dokument, předloni dostal za cyklus Za železnou oponou prestižní televizní cenu Elsa.

V prvních dílech cyklu Podle práva, natáčených v Ostravě, se objevili Martin Vrtáček a Josef Kubáník, v únoru k nim přibude i Irena Vacková. „Je to zajímavá zkušenost. Dostaneme se do míst, která bychom nenavštívili, a spolu s televizními diváky si možná uvědomíme, že realita během soudního procesu je trochu jiná, než jakou ji známe z amerických seriálů,“ zamýšlí se herec Martin Vrtáček.

Na dokumentární rekonstrukci skutečných soudních případů se podílejí soudci Krajského a Okresního soudu v Ostravě a během natáčení televizním tvůrcům pomáhají. „Realizátoři přesně nevědí, kdy vchází obviněný, na které straně sedí, co může udělat justiční stráž a podobně. Rada odborníků je pak k nezaplacení,“ myslí si herec Josef Kubáník. Dnes se televizní diváci mohou těšit na případ mladistvých obchodujících s marihuanou, příští týden bude Martin Vrtáček v roli brutálně napadeného, který se bránil tak, až útočníkovi způsobil smrt. Jak si s případem soud poradí? Rozuzlení přinese seriál Podle práva.