Vyráží se z Uherského Hradiště, měsíční programy naleznete ve vývěsní skříňce Klubu českých turistů u autobusového nádraží, dále v Informačním centru a na www stránkách klubu.

Řekněte, co je podle vás v okolí Uherského Hradiště nejpěknější procházkou pro rodinu s dětmi?

Je to novinka. Je to okruh, taková naučná stezka okolo Buchlova Barborky. Lesy ČR tam nainstalovaly několik zastavení s informačními cedulemi. Doporučil bych pro větší skupinu objednat z Lesů i doprovod, to potom nemá chybu. Náš klub zástupce Lesů ČR také často využívá, hlavně na akci Hradišťské chodníčky na které už nyní zveme rodiče s dětmi. Budou třetí sobotu v září.

A náročnější trasa?

Nádherné jsou Chřiby. Kamkoli tam vyrazíte, je tam hezky.

Dáte čtenářům tip i na nějakou méně obvyklou procházku?

V poslední době tíhnu k místům s dějinami. Zaujaly mě tady ve Chřibech Tabarky, kde je starobylé mohylové pohřebiště. Prostě je to tam zajímavé. Turisté tam najdou i informační panely, jak se tehdy žilo a podobně. Je to taková jednodenní procházka s návratem odpoledne nebo maximálně v podvečer.

Co by si člověk měl s sebou vzít na delší túru, která trvá například půl dne?

V každém případě vodu, je nutné dodržovat pitný režim. Špatné samozřejmě není si vzít s sebou také pláštěnku, kdyby začalo pršet. Základem pak je dobré obutí.

A co třeba mobilní telefon?

Telefon ano, ale musím turisty varovat, že ve většině Chřibů není signál. Na tísňovou linku by se ale člověk měl snad dovolat i tak.

Pokud se na túře něco stane, například si někdo zlomí ruku, jak se to v terénu řeší?

Se zlomenou rukou se ještě dá vydržet, někdy až půlden. Horší je, když se jedná o nějakou srdeční záležitost. Letos jsem jeden takový případ zažil. Nebyl to přímo náš člen, jednalo se o zlínského turistu. Byli jsme na výšlapu na Pulčínských skálách a jeden muž dostal srdeční slabost. Musela být podniknuta záchranná akce, kde se záchranáři brodili v sedmdesáti centimetrech sněhu, pořádně ani nevěděli, kam jdou. Vím to ale jen tak z doslechu, protože jsem nebyl přímo u toho. Naše výprava byla rozeseta na větším území.

Měl by mít vedoucí výpravy kurz první pomoci?

Není to předepsané. Vedoucí vycházek ale ví, co by se mělo udělat. Nějaké základy mají. Navíc existují jakási nepsaná pravidla pro vedoucí typu po dvaceti minutách chůze by se měla udělat pauza, kdy se upevní výstroj. Vždy se musí vycházet z toho, že se celá výprava musí řídit podle nejslabšího článku.

Jaký je zájem o akce Klubu českých turistů?

Někdy jde čtrnáct, někdy pětadvacet lidí, někdy čtyřicet. Záleží i na počasí, ale jak já říkám, není špatné počasí, ale špatně oblečený turista. Běžně chodíme i v dešti. Když už jednou vyrazíme, neměl by člověk dělat z počasí vědu. Samozřejmě je nepříjemné, když je už člověk takzvaně mokrý i zevnitř.

Číhá teď v létě tady u nás nějaké nebezpečí na turisty? Třeba hadi nebo podobně?

Nejnebezpečnější je asi nedodržení pitného režimu. Hada jsem potkal za posledních pět let jednou, nějakou užovku, a ta není nebezpečná.

Jak dlouho se vy osobně věnujete turistice?

Začal jsem někdy v sedmdesátých letech. Mám kamaráda, kterému bude příští rok devadesát, a šlape mu to pořád dobře. On pořádal tehdy turisticko-poznávací zájezd do Tater a tam mě to asi víc chytlo. Ještě předtím jsem ale sem tam chodil po Chřibech.

Klub turistů není jen o chůzi, značíte i trasy. Je to tak?

Ano, na to jsou vyškolení značkaři. Zrovna teď vymýšlím novou trasu chřibské třiatřicítky, protože letos slavíme čtyřicáté výročí založení „chřibské". Měníme místo startu a cíle a tím pádem musíme změnit i propozice. Chřibská samozřejmě neměří jen třiatřicet kilometrů, je tam i zhruba dvanáctikilometrová trasa pro rodiče s dětmi, potom taková střední okolo dvaceti kilometrů, no a samozřejmě ta nejdelší třiatřicet kilometrů. Připravená je i trasa pro cyklisty dlouhá asi pětačtyřicet kilometrů.

František Čevela

František Čevela se narodil před pětašedesáti lety v Huštěnovicích. Téměř celý svůj život pracoval v LETu v Kunovicích jako mechanik. Od roku 1998 až do odchodu do důchodu působil jako starosta Huštěnovic. Před třemi roky se stal předsedou hradišťské pobočky Klubu českých turistů. K jeho velkým koníčkům patří kromě turistiky také potápění, kterému se věnuje už čtyři desítky let.

Klub českých turistů Uherské Hradiště

Hradišťská pobočka má více než stodvacetiletou tradici a v současné době disponuje 69 členy. Věkový průměr je zhruba 63,8 let. V roce 2011 uskutečnil klub 54 jednodenních sobotních a svátečních vycházek včetně tří zahraničních. K tradičním akcím, které klub pořádá, patří: Chřibská 33, Hradišťské chodníčky, 11 vrcholů Chřibů.

Statistika roku 2011:

Celkový počet akcí: 59

Celkem dnů: 76

Počet účastníků: 1310 (z toho 712 členů klubu)

Délka tras celkem: 1142 kilometrů

Průměr na den: 15 kilometrů