„Před pěti lety jsem se odstěhoval od rodičů k přítelkyni, nahlásil jsem si tam i trvalé bydliště. Krátce nato jsme se však rozešli, takže jsem se musel zase odhlásit. Nechtěl jsem zatěžovat rodiče, proto jsem využil možnost ‚bydlet' na městském úřadě," prozradil Slováckému deníku Petr Konečný z Uherského Hradiště. A právě v metropoli Slovácka je počet obyvatel, kteří mají registrované bydliště na radnici, nejvyšší. „V současné době evidujeme 675 občanů, jimž byla přidělena úřední adresa ohlašovny Městského úřadu Uherské Hradiště," sdělil mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma s tím, že se jedná v dnešní době o celorepublikový trend. Pokud si ale člověk myslí, že se tímto způsobem zbaví některých svých povinností, plete se. Podle slov mluvčího jde o čistě administrativní akt. Údaje o trvalém bydlišti jsou totiž potřebné třeba ke zřízení volebního práva nebo k vydání osobních dokladů. „Člověk se tak nezbavuje například povinnosti hradit poplatky za svoz odpadu a ve svém vlastním zájmu by měl také využít všechny možnosti, aby si zajistil doručování písemností, například zřízením doručovací adresy, p. o. boxu, datové schránky nebo vyzvedáváním zásilek na poště," doporučuje Jan Pášma.

Na úřadě lze bydlet i celý život

A dodává, že na úřadě lze bydlet i celý život. Stoupající počet takto ubytovaných je možné sledovat také na číslech z Uherského Brodu. Zatímco v roce 2009 bydlelo na tamním městském úřadě 260 lidí, loni už jich bylo 372. Letos zatím evidují 41 nových „obyvatel" úřadu.

A jak se k této adrese může člověk dostat? Hned několika způsoby. „Jedná se většinou o občany, kteří nevlastní žádnou nemovitost nebo nemají řádně uzavřenou nájemní smlouvu o užívání domu či bytu, popřípadě bydlí na ubytovně nebo se zdržují v objektu, jenž není určen k bydlení, třeba v chatě," doplnila mluvčí uherskobrodského městského úřadu Elen Sladká.

Podobná situace panuje i v ostatních městech na Slovácku. V Uherském Ostrohu se číslo zvedlo ze 78 obyvatel úřadu v roce 2009 na 121 v roce uplynulém. „V převážné většině přehlašují trvalé bydliště na městský úřad rodiče potomkům, kteří si nabrali půjčky, nesplácejí je, často jsou bez zaměstnání a rodičům hrozí exekuce majetku," popsala svou zkušenost starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská. Velmi podobná čísla poskytl Slováckému deníku městský úřad v Hluku. Zatímco v roce 2009 tam mělo přihlášeno trvalé bydliště 93 obyvatel, v roce 2011 už jich bylo 129. „V současné době je číslo nižší, protože někteří lidé zemřeli nebo se odhlásili. Aktuálně evidujeme 108 takovýchto občanů," uvedla hlucká matrikářka Ludmila Horáková. O 26 kilometrů dál, v Bojkovicích, bydlelo na tamním úřadě k měsíci srpnu 144 osob.