Rozhodlo o tom až v takzvaném rozstřelu dvanáct odborně zdatných degustátorů, kteří v neděli dopoledne zasedli v sále kardinála Tomáše Špidlíka ve Velehradském domě svatých Cyrila a Metoděje k degustaci 81 vzorků mešních a košer vín nejen z Česka, ale i z různých zemí světa.

„Organizace degustace, jejímž pořadatelem je už posedmé Matice velehradská, byla téměř dokonalá. Degustátoři byli odborně zdatní a dobře na hodnocení vín připraveni. Mají totiž za sebou velkou řadu hodnocení vín na místních i oblastních výstavách," řekl spokojeně garant výstavy Pavel Vajčner. Vyzvedl, že degustace proběhla bez rušivých efektů, v místnosti kde byly vzorky vín uložené, ale také kde porotci vinné moky hodnotili, byla odpovídající teplota. „Takové prostory k degustaci by mohli závidět Velehradským vystavovatelé vín z Čech a Moravy," nechal se slyšet evidentně spokojený garant výstavy.

Výstava vín Cisterciácká pečeť odstartuje v sobotu 8. listopadu v 16 hodin ve Slovanském sále Stojanov gymnázia vyhlášením výsledků a předáváním ocenění. Degustace bude zahájena a půl hodiny později.