„Naposledy jsem natáčela seriál pro Českou televizi s názvem Okno do hřbitova," prozrazuje jedna z nejznámějších tváří slováckého souboru Jitka Josková, jež měla při natáčení neobvyklého spoluhráče obrovského exotického pavouka. „Není úplně příjemné, když po vás taková potvora leze, ale co bych neudělala pro umění," směje se Josková. Není ale jediná, kterou v poslední době oslovili televizní dramaturgové.

V minulých týdnech točila její kolegyně Anna Pospíchalová další díl Ordinace v růžové zahradě II, pánové uherskohradišťského hereckého souboru dostali nabídku ze sitcomu Helena, který vysílá televize Nova. Seriál o osudech jedné obyčejné rodiny vzniká v ateliérech Hostivaře se Sandrou Pogodovou v titulní roli.

První díly začaly velmi slibně. Ve čtvrtek se na ně dívá okolo milionu diváků. „Dostali jsme nabídku z Novy, a protože nás baví objevovat nové věci, mezi něž sitcom patří, kývli jsme," říká Josef Kubáník, jenž se objevil hned v několika dílech Ordinace v růžové zahradě II i v Ulici. V Heleně se představí s Tomášem Šulajem.

„Hrajeme kamarády Helenina manžela, kteří si přišli zahrát karty. Pointu celého dílu ale neprozradím," usmívá se Šulaj. Ten se pro změnu pravidelně objevuje ve vysílání veřejnoprávní televize jako Vzduchoplavec Kráčmera. Diváci se ale mohou těšit i na další tváře slovácké scény. Nabídku dostala také Irena Vacková, Vladimír Doskočil, a dokonce i ředitel Igor Stránský. „Rád dávám příležitost kamarádům z Hradiště. Jsou vynikající herci a zaslouží si, aby se o nich vědělo ještě víc," prozrazuje režisér Heleny Ján Novák, který divadelníky z Uherského Hradiště obsadil i do projektu České televize Podle práva.

Autor Josef Kajetán