Hlavním jídlem byla houbová omáčka, krupičná kaše posypaná skořicí. Důležitou součástí bylo sušené ovoce, vánočka nebo koláče. Vždy byl uvařen velký hrnec kompotu ze sušeného ovoce suchaří.

Někde se uvádí, že se jedl na Štědrý večer i černý kuba jídlo z krup, hub a česneku. Velké množství česneku mělo chránit před nemocemi a kouzly.

Zvláštním jídlem podávaným po večeři byly vrány, havrani nebo klasy. Byly to pečené buchtičky uvnitř s povidly, posypané mákem a cukrem a polité mlékem.

Až po druhé světové válce se začala vařit rybí polévka z rybích hlav a stal se hlavním jídlem smažený kapr s bramborovým salátem.

Vánoční stůl se neobešel bez luštěnin. Ty se vkládaly spolu s mincemi pod ubrus. Plodiny měly přinést bohatství v nastávajícím roce. Ze stejného důvodu se dávala pod stůl otépka obilí.

Štědrovečerní stůl se také ovazoval řetězem, aby všichni, kdo u něj sedí, zůstali v příštím roce pospolu.

Gabriela Směřičková