V poradně máte možnost zeptat se specialistky ze Světa zdraví v Uherském Brodě Jany Lukešové (na snímku), co děláte špatně, co správně a co by vám mohlo pomoci. Své dotazy můžete posílat na e-mail: jennylane@jennylane.cz

Specialistka ze Světa zdraví v Uherském Brodě Jana Lukešová.

Je pravda, že když nebudu večeřet, zhubnu?

Pokud budete praktikovat tuto teorii, váš organismus začne v noci vyplavovat stresové hormony, které vám neumožní dostatečný odpočinek. Tělo potřebuje pro svou regeneraci přísun živin. Večeře má být lehce stravitelná s obsahem menšího množství tuků. Pokud pracujete dlouho do noci, dopřejte si ještě něco lehčího. Poslední jídlo si dejte dvě až tři hodiny před spaním.

Je pravda, že se po šesté hodině nemá jíst?

Pokud chodíte spát kolem jednadvacáté hodiny, pak je to doba, kdybyste měla jíst naposledy. Od večeře do spaní by neměla být pauza delší než dvě tři hodiny.

Co je vhodné jídlo ke snídani?

Snídaně je jedním ze třech hlavních jídel dne. Připravte si snídani, která vám vyhovuje, spojte si ji s pohodou. Může to být celozrnný chléb s čerstvým sýrem a zeleninou, k tomu čaj nebo nápoj, který máte rádi. Další možností je jogurt do 3,5 % tuku s ovesnými vločkami, ovocem, doplněný zeleninovou šťávou.

Když se ráno nasnídám, mám pak hlad ještě před obědem. Když se nenasnídám, až do oběda nemusím nic jíst. Co je pro hubnutí lepší?

Po kvalitním spánku potřebuje vaše tělo na svůj rozjezd dostatek energie. Pokud ji nedoplníte, zpomalí metabolismus. Tělo se snaží doplnit energii jiným způsobem, začne uvolňovat stresové hormony, které omezí naše pocity hladu. To znamená, že vydržíte v pohodě a bez hladu celé dopoledne, ale večer sníte, na co přijdete. Tak velký přísun energie tělo nestačí zpracovat, uloží si ji do své zásobárny v podobě tuků. Ráno se snaží zásobárnu vyčistit, a tak opět nepociťujeme hlad. Tento způsob je pro hubnutí nevhodný, přichází opak, váha stoupá.

Omyl č. 1 při hubnutí: Kdo hubne, musí hladovět

Chcete-li zabránit tomu, aby si vaše tělo začalo ukládat tuky jako pes kost na horší časy, dávejte mu pravidelně najíst. Ideální je 5 až 6 menších porcí jídla denně. Tělo se pak necítí ohrožené.

Hladovění ho oslabuje a může přivodit zdravotní komplikace. Ideální je vytvořit si vlastní program, který vám bude vyhovovat a dokážete ho dodržovat.

V kolik hodin budete jíst, co z jídelníčku vynecháte. Nastavte si v mobilu upozornění na to, že máte jíst. Poslouží to dobře v případě, že na jídlo zapomínáte i v případě, že stále něco uzobáváte. Uvědomíte si, že budík ještě nezvonil a uzobávání si máte nechat na později. Také mlsání lze naplánovat. Je lepší, když si uvědomujete, že to byl váš dnešní plán a že nemlsáte s pocitem viny a potají.

Jak na to?

1. Den začněte snídaní ještě doma. Během doby, kdy snídani připravujete, si nachystejte sklenku vody a popíjejte ji.

2. Snídani mějte spojenou s pocitem pohody, neodbývejte se jen malým jogurtem.

3. Pokud ráno nestíháte, připravte si jídlo na celý den podle plánu již večer. Jen tak nepodlehnete zbytečnému přejídání v okamžiku, kdy se úplně vyhladovělí dopnete k prvnímu jídlu, které potkáte.

4. Pokuste se jíst tak, abyste si uvědomovali, že jíte. V klidu, bez televize, bez počítače, bez novin. Díky tomu budete lépe vnímat pocit nasycení.

5. Netrapte se večer hlady. Omezení typu po 16. hodině už nejím, stresují organismus. Večeře je součástí vašeho programu, a pokud chodíte spát až k půlnoci, určitě si ještě kolem deváté hodiny dejte něco lehčího malý jogurt nebo zeleninový salát.

Z deníku Laďky Světinské

Ladislava Světinská, 44 let, Hradčovice, dětská sestra.Tato akce je pro mne výzvou. Z počátku jsem přihlášení brala jako hec. Nikdy jsem nic nevyhrála a ani ve snu by mě nenapadlo, že bych mohla být vybrána. S váhou bojuji po dvou těhotenstvích. Nikdy jsem nebyla na nadváhu, i když jen malou, zvyklá. Několikrát jsem zkoušela hubnout, a to omezením v jídle, především sladkém. Ale vždycky to bylo silnější než já. Pevně doufám, že se za odborné pomoci dopracuji ke zdárnému konci. První setkání s paní Lukešovou bylo velmi příjemné, celkově prostředí působí klidným dojmem a hlas paní Lukešové, jeho zabarvení, toto vše jen umocňuje. Prošla jsem vstupním vyšetřením, které zahrnuje měření, vážení a hlavně vyšetření chytrou mašinkou, která určí zavodnění organismu, procenta tuku, biologický věk a další parametry pro nastavení dalšího postupu. Těším se na další lekci.