Jejího držitele určuje síla potlesku obecenstva. Stejně tomu bude i letos, kdy cenu pro vítěze navrhl akademický sochař Daniel Trubač. Do finální podoby bronzových verbířů na podstavci ji zhotovila slévárna v Popovicích. Slovácký deník prozkoumal, jak proces odlévání vypadá.

V první fázi je kromě návrhu důležitá forma. V Popovicích totiž výrobky vznikají metodou přesného lití, jedná se o jednolitý kus. Do kovové formy se natlačí horký vosk, pak musí pracovníci počkat, až hmota vychladne.

„Následně ji rozeberou a zatvrdlý model vytáhnou ven," popisuje proces vedoucí výroby Karel Zelinka. Vosk poté putuje o místnost dál, tam model sestaví do takzvaného stromečku. To znamená, že konečný výrobek se přilepí na pomocné kůly, aby s ním byla snazší manipulace. Taková soustava se musí opískovat.

„Vosková skořepina se obaluje do křemičitého písku smíchaného s lepidlem. Projde strojem každé čtyři až pět hodin, celkem osmkrát až desetkrát, aby byl model dostatečně pevný," vysvětluje jednačtyřicetiletý vedoucí provozu. Přibližně během týdne je vosková soustava opískovaná a připravená na další fázi.

Tou je rozpuštění vosku. V parní nádobě, ve které je teplota přibližně 160 stupňů Celsia, se soustava půl hodiny taví, aby z ní odtekl vosk. Ten se po vypaření vody vrací na začátek cyklu a vyrábí se z něj další modely. Pracovník slévárny v tomto stadiu vytahuje z nádoby pískové skořepiny, které mají přibližně sto stupňů. Ve více či méně pravidelné periodě pak dochází k jedné z finálních činností nalévání taveniny. V Popovicích se nejčastěji jedná o různé druhy oceli, avšak používají tam také mosaz nebo bronz. V případě sošky verbířů jde o posledně jmenovaný kov. Aby skořepina nepraskla, musí se zahřát. „Zapnutí tavicích pecí nastavujeme na půlnoc a do rána, přibližně do sedmi hodin, máme skořepinu nahřátou na požadovaných 1020 stupňů," informuje Karel Zelinka. Po nalití taveniny následují obráběcí práce. Výrobek se musí hrubou silou otlouct od písku a poté musí projít tryskacími stroji a ručním broušením. Tímto postupem v Popovicích nevznikají jen umělecké předměty, ale také například medaile na nedávno skončenou Barum rallye či součásti železničních vagonů, gynekologických křesel nebo porodních postelí.