Lahůdka pro všechny milovníky napínavých zápletek se v premiéře představí už zítra. O čem novinka Slováckého divadla pojednává? Nora jednoho vánočního dne zjistí, že se její život založený na šťastném manželství a domácí klícce nezadržitelně hroutí. Může za to padělaný dokument, kterým kdysi chtěla zachránit manželovo zdraví a rodinnou harmonii…

Herci si užívají dramatické role

Režisér Martin Františák do titulní role obsadil Terezu Novotnou, známou z mnoha úspěšných hradišťských titulů, ať jde o bláznivou komedii 1+2=6 (zde hrála manželku hlavního hrdiny Mary), nebo dramatický Višňový sad (Varja). Herečka přiznává, že měla na začátku zkoušení velké obavy. „Nevěděla jsem, zda a jak budu schopná Noru zahrát," svěřila se Teraza Novotná, kterou hradišťské publikum zná z mnoha výrazných postav, které vytvořila například v inscenacích režiséra Pitínského.

Její kolega Tomáš Šulaj, jenž představuje Nořina manžela, se na práci doslova těšil. „Mám rád dramatické role, většinou je v nich vykreslen nelehký životní úděl té či oné postavy, a to je pro herce, tedy alespoň pro mne, vždy velmi zajímavé. Právě ten nelehký život v sobě skrývá spoustu barev pro herecké vyjádření. Komedie má zase jiná úskalí a mám je taky moc rád, ale mám-li být upřímný rád se vžívám do postav dramatičtějších," přiznal se herec, jenž byl letos v širší nominaci na Cenu Thálie, a to za ztvárnění jiné dramatické postavy, Lopachina z Višňového sadu.

Režisér obdivuje nadšení mezi herci

Oba jmenovaní herci se ale shodují v nadšení, s jakým spolupracují s režisérem Martinem Františákem. Ten se se slováckými divadelníky setkává podruhé jeho první uherskohradišťskou inscenací byla v roce 2002 komedie Lékařem proti své vůli. „Jsou velmi talentovaní, pracovití a umějí držet pohromadě. Stejně jako naši hokejisti v Naganu se chytnou kolem ramen a jdou zvítězit. Je mi to na nich moc sympatické," prohlásil režisér Františák.

Kromě zmiňované dvojice obsadil do dalších rolí i Jitku Joskovou, Zdeňka Trčálka, Irenu Vackovou a Pavla Hromádku. Výprava je dílem Marka Cpina, hudbu složil Nikos Engonidis, dramaturgyní novinky je Iva Šulajová. Nora bude ve Slováckém divadle poprvé uvedena zítra v 19 hodin.

Související Herečka Slováckého divadla Jitka Josková: Nora nemohla být člověkem

Autor: Josef Kajetán