Kdo je Irena Černíčková
Pochází z Uherského Hradiště, kde mnoho let učila na Základní umělecké škole. Poslední dva roky však žije v Praze, kde působí jako pianistka, klavírní pedagožka a hudební kritička. Donedávna byl její profesní život spjat i s Univerzitou Palackého v Olomouci, kde tři roky vedla výuku klavíru. Ačkoliv je již pracovně zakotvena v Praze, v Hradišti se pořád cítí jako doma.

„Hlavním smyslem letošní akce bude pomoci postiženým a vážně nemocným dětem z Uherskohradišťska. Část vybraných peněz bude použita také na zkvalitnění života v seniorských domech našeho regionu," prozrazuje pořadatelka Irena Černíčková.

Celá akce proběhne formou odpoledního bazaru darovaných věcí. Předměty určené k prodeji (kromě oblečení) mohou lidé přinést v sobotu 19. prosince od 8.00 hod. do 16 hodin do sídla nehudebních oborů uherskohradišťské ZUŠ na Tyršově náměstí. 20. prosince je pak herci Slováckého divadla a speciální hosté budou od 13.00 do 18.00 hodin prodávat ve foyeru divadla. Během prodeje vystoupí Dětský folklorní soubor Hradišťánek, CM Husličky a písničky a CM Dolinečka.

Na charitativní prodej naváže od 19.00 hod. koncert na jevišti divadla, kde se představí jak herci Slováckého divadla, tak i speciální hosté, jako například skupina PONK, Marek Pavlica, Petr Gablas a další. Večerem bude provázet moderátor a herec David Vacke. Vstupenky v hodnotě 200 Kč mohou diváci zakoupit již nyní v pokladně Slováckého divadla.

David Vacke: „Snad vytvoříme krásnou atmosféru jako loni"

Koncert při příležitosti Dobročinného bazaru jste moderoval už loni. Co vás na této nabídce oslovilo?

Vloni to byla především úcta k práci a zápalu Ireny Černíčkové, která celou tuto organizačně náročnou akci dává v podstatě sama dohromady. A po průběhu loňského ročníku jsem věděl, že do toho půjdu rád znovu. Během celého dne i při samotném koncertu vládla mezi organizátory i návštěvníky bezvadná nálada, a vysoký výdělek akce - putující před rokem na dětskou onkologii v Olomouci - mě doslova ohromil a nadchl.

David Vacke.Co vás překvapilo?

Milým překvapením pro mě bylo setkání s panem Mihálem, přednostou dětské kliniky. Jeho dojetí nad vybranou částkou a chutí všech přítomných pomoci, bylo tak silné a opravdové, že bych takovou intenzitu u člověka, pohybujícího se v tak psychicky náročné profesi, nečekal. Ale jak říkám, bylo to moc milé a také pro mě dojemné překvapení.

Na co se letos těšíte?

Z předchozích odpovědí by se mohlo zdát, že celý dobročinný bazar probíhá ve vážné atmosféře. Ale opak je pravdou. A tak se opět po roce těším na radostné a veselé drobnosti, které zažijeme při dohadování se o cenách s kupujícími - spokojené musí být ve výsledku obě strany, a také na moderátorské setkání s publikem, které snad opět vytvoří tak krásnou atmosféru jako minulý rok.

Jak konkrétně mohou lidé pomoci?

Jednak mohou v sobotu 19. prosince od 8 do 16 hodin přinést do sídla nehudebních oborů ZUŠ Uherské Hradiště (budova bývalé vojenské správy, vlevo před moravním mostem) jakýkoli předmět (kromě oblečení), který by se ještě někomu mohl hodit. Tyto dary pak budeme v neděli 20. prosince od 13 do 18 hodin společně s kolegy prodávat ve foyeru Slováckého divadla. A to je příležitost k další pomoci - koupit si některý z vystavených předmětů a rozšířit tak finanční obnos, který letos poputuje na konto nadačního fondu dětské onkologie Krtek, jehož zásluhou se peníze dostanou ke konkrétním dětem z našeho regionu. Neprodané dary pak převezme uhersko-hradišťská Charita. V průběhu dne můžou návštěvníci bazaru či koncertu také přispět do připravených kasiček, a do společného "měšce" půjdou pochopitelně také peníze utržené za lístky na večerní koncert.

Přispíváte vy osobně na nějaké organizace? Například do útulků, nemocným, seniorům.....?

Samozřejmě. Ať už vlastní prací či financemi. Musím být ale přesvědčený, že darované peníze se opravdu dostanou těm, pro které jsou určeny. Nepochybuji, že Dobročinný bazar a koncert jsou jedním z těch případů, kdy tomu tak bezezbytku je. (kaj)