Rodiče mají totiž v tomto roce kvůli krizi do peněženek hlouběji. Své o tom ví i Marcela Lapčíková z Uherského Hradiště.

„Můj syn letos pojede se školou do Lešné a dcera zase do kempu přes noc. To se dá zvládnout. Kdyby ale každý přišel s tím, že chtějí někam dál a na více dní, nejsem si jistá, jestli bychom na to měli dost peněz. Snažíme se co nejvíce šetřit, s prací to moc dobře nevypadá,“ vyjádřila se matka dvou školáků.

Ve školách na Slovácku se většinou snaží, aby o délce i cíli výletu rozhodovali třídní učitelé s rodiči a někde i se samotnými žáky.

„Tlaky na spíše nižší cenu výletů určitě pozorujeme, ale to bylo také v minulých letech. Naši studenti jezdívají do okolí, na Kopanice, Strážnicko nebo do Hrozenkova. Někteří ale míří i na týden do Beskyd,“ poznamenal ředitel Gymnázia Jana Amose Komenského Uherský Brod Michal Gergela.

Na Macochu, do ZOO Lešná a na hrad Buchlov letos míří na výlet děti ze Základní školy Sportovní Uherské Hradiště. Tam zatím pokles zájmu z finančních důvodů od rodičů dětí nezaznamenali, a to právě proto, že organizují výlety finančně dostupné. V kunovické základní škole U Pálenice míří děti z prvního stupně také do zlínské zoologické zahrady, starší žáci jedou na dva dny, a to do různých kempů či osad poblíž. „Nejdál jedou děti letos do lanového centra do Brna. Před několika dny se někteří žáci vrátili z Itálie. Tu už však byl problém zaplnit, museli jsme dobírat i další lidi,“ prozradil ředitel Základní školy U Pálenice Kunovice Marek Tvrdoň.

Škola v přírodě místo výletu čeká v letošním roce všechny děti z prvního stupně Základní školy Za Alejí Uherské Hradiště. Deváťáci tam jedou zase do Prahy.

„Škola v přírodě děti vyjde na patnáct set korun. Už jsme letos řešili i případ, kdy dítě nemohlo jet z finančních důvodů. Nakonec ale pojede, protože tisíc korun přispívají na tento pobyt pojišťovny. Matkám samoživitelkám zase může dopomoct i sociálka,“ sdělil učitel prvňáčků Jiří Hadaš. Zároveń dodal, že vybírají místa v okolí Hradiště a pobyt je v přírodě v chatkách.

Jak do blízkého okolí, tak i za hranice České republiky letos vyráží na výlet studenti Gymnázia Uherské Hradiště. Finanční krize se u rodičů tamních studentů zatím ve větší míře neprojevila.

„Studenti absolvovali výlet do Prahy, míří do Jeseníků nebo do Znojma. Velké oblibě se v poslední době těší také vodácké výlety. Na ten jedou letos asi tři třídy. Výletů se neúčastní někteří studenti, důvody jsou ale spíše zdravotní než finanční. O chystaných výletech rodiče i studenti ví, a proto by je neměly zaskočit,“ uvedla zástupkyně ředitele uherskohradišťského gymnázia Jana Buršová. Podle ní je místo i délka výletu vždy na domluvě třídního učitele a samotných studentů. Škola organizuje také výukové kurzy v zahraničí, zájem o ně je stále.